avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Intrebarea mea este in legatura cu o viitoare mostenire si anume, ma intereseaza, in conditiile pe care le voi mentiona mai jos, cum ar purea sa arate succesiunea.
Prezentarea situatiei:
Parintii mei (ambii peste 85 de ani) au dobindit impreuna un apartament (valoare fictiva 100.000 unitati). In plus, mamei ii apartine in exclusivitate un teren agricol (valoare fictiva 20.000 unitati), mostenit de la parintii ei si in posesia caruia a intrat dupa decembrie 1989.
Tatal meu mai are ca rude un frate cit si nepoti (copii ai acestui frate cit si copii ai unei surori decedate).
Mama are ca ruda doar un nepot (baiatul sorei ei, si ea decedata).
De precizat ca in urma cu ca. 15 ani fiecare din parintii mei a facut testament in favoarea mea, continutul fiind in ambele cazuri identic: „toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi in patrimoniul mei la data decesului, instituindu-l legatar universal, in baza art. 888 Cod civil“.
Intrebarea mea catre dumneavoastra este: cum ar arata succesiunea (valoric sau in %) in conditiile prezentate anterior si avind in vedere prevederile legale in vigoare in materie (Legea 319/1944, noul Cod Civil, etc.) in cazul in care ar deceda intii mama. Ma intereseaza indeosebi daca tatal meu, ca mostenitor rezervatar, ar avea vre-un drept asupra pamintului mamei (rezerva succesorala?).
Pentru o mai buna intelegere a raspunsului dumneavoastra mi-ar fi de folos:
- daca ati putea folosi valorile fictive mentionate anterior atit pentru valoarea locuintei cit si a terenului
- daca ati mentiona si prevederile legale pe care se bazeaza raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc in avans pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: GRIG2501 , utilizator 10:14, 7 Noiembrie 2018
Mai aveti frati/surori?
Faptul ca parintii mai au frati surori, sau alte rude, este un aspect total irelevant, din moment ce exista copii (in speta dvs), iar rudele enumerate de dvs nu fac parte din categoria rezervatarilor.
Presupunand ca nu mai aveti frati, intrebarile sunt:
- ce sens au acele testamente, in conditiile in care oricum dvs veti dobandi tot, in calitate de mostenitor legal?
- ce sens are sa va ocupati mintea de pe acum, cu o posibila mostenire de la parintii dvs, carora firesc ar fi sa le doriti ani multi si sanatosi? Mi se pare cam "mult" din partea dvs sa va ganditi atat de departe, mai ales ca aveti si niste testamente care sa va asigure deplinatatea drepturilor dvs succesorale.
- ce sens are sa va puneti problema pretinderii rezervei succesorale in conditiile in care parintii dvs deja au o varsta, iar asta presupune niste actiuni legale din partea parintelui supravietuitor, care peste cativa ani va fi si mai batran?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca mama prin testament v-a instituit legatar unic, tata in virtutea rezervei va culege jumatate din ce avea dreptul (daca nu exista testament).
Astfel, art. 1088 din noul Cod civil arată că rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
Soţul supravieţuitor moşteneşte o cotă de 1/4 din averea defunctului;
Dvs. moşteniti cota de 3/4 împreună, împărţită în mod egal.
Apartamentul era 50.000 mama, 50.000 tata. Din acei 50.000 ai mamei, fara testament dvs, aveati 37.500, si tata 12.500. Ca urmare a testamentului, tata are jumate din 12.500, adica 6.250 si dvs. 43.750.
in final, la apartament situatia va fi: tata 56.250 si dvs. 43.750.
la teren,fara testamant, dvs. 15.000 tata 5.000. Cu testament, tata 2.500 si dvs. 17.500,
in final, totalul: dvs. 61.250 si tata 58.750.
1. Sunt singurul copil
2. In legatura cu necesitatea celor doua testament nu pot spune nimic. Presupun ca au fost sfatuiti sa le faca si ca li s-a spus care formulare ar fi cea mai potrivita; eu am primit decit cite un exemplar
3. Sigur le doresc parintilor mei sa traiasca inca multi ani, insa "momentul" va veni si eu vrea sa fiu pregatit cu informatiile necesare. Nici pentru mine nu ramine timpul in loc. In momentul de fata parintii mei sunt amindoi in directia 90 si nici deosebit de sanatosi
4. Virsta insa nu inseamna neaparat ca sotul supravietuitor nu ar mai avea posibilitatea intocmirii unui nou testament in favoarea altcuiva.
Astept cu interes eventualele comentarii ale dvs.
Pornind de la valorile finale din raspunsul dvs. (61.250 / 58.750), cum s-ar modifica aceste valori in cazul in care parintele supravietuitor (tatal) ar modifica testamentul sau in favoarea unei alte persoane sau l-ar anula?
Care ar fi atunci rezerva care mi-ar reveni, ca singurul copil, din cele 58.750 unitati ale sale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune calcan mihaela calcan mihaela eu si sotul meu avem un apartament , bun comun. nu avem copii. ce act ar trebui sa facem ca in urma decesului unuia dintre noi ,apartamentul sa ramina celui ... (vezi toată discuția)
Testament Lipovan Mariana Lipovan Mariana Bună soțul meu , neavând urmași împreună a făcut un testament care ne lasă mie și copilului din prima căsătorie apartamentul in cazul decesului . ... (vezi toată discuția)