Tata este paratul într-un proces de granituire, conform instantei s-a dispus o expertiza topo l-a care au asisitat ambii vecini,inainte de inceperea procesului am cerut o intabulare a terenului unei firme autorizate in domeniu, deoarece un vecin a mutat gardul pe proprietatea tatălui meu, firma autorizată de topometrie s-a pronuntat in scris spunand ca suprafata din titlu de proprietate este mult mai mica decat in realitate diferenta prezentata find de 412 m, firma autorizata ne-a spus din puntul lor de vedere ce ar fi bine pentru noi, am primit 2 sugesti: fie intabulam asa , fie ne judecam. Tata a ales a doua soluție pentru ca e terenul lui prin moștenire, expertiza tehnică din instanta spune ca noi am avea mai multa suprafață decat in titlu cu 76 de metri,ce ma sfătuiți sa fac mai departe? O contraexpertiza ce trbuie sa cuprinda si care ar fi motivele, precizez ca domnul avocat a supus citez: "ca aveti mai mult teren ce nu va convine?" Eu nu inteleg ce ar trebuie sa facem mai departe?cum este posibila o astfel de diferenta ? As putea cere o amanare, ar fi corect?ce ma sfătuiți dumneavoastra?
Buna dimineata,
Din ce spuneti, una din expertize este gresita, putea exista o mica eroare, de cativa metri patrati, intre cele doua, diferenta asta este prea mare...
Oricum instanta v-a considera reala masuratoarea, expertiza, ceruta de instanta... Suprafata vecinului cum a rezultat, mai mare, mai mica sau egala cu cea din acte?
Cautati motive pentru a cere o noua expertiza, contraexpertiza, sau mai facti dvs. o masuratoare cu o alta firma a terenului, e posibil ca prima firma angajata de dvs. sa fi gresit masuratorile sau calculele...
Instanta de judecata, rareori are in vedere expertizele tehnice extrajudiciare/ lucrarile intocmite de firme autorizate la cererea partilor in proces. Concluziile din raportul de expertiza tehnica judiciara sunt cele care se au in vedere de catre instanta de judecata si documentele existente la dosarul cauzei (unul din documente poate fi lucrarea pe care ati platit-o in vederea intabularii).
Nu precizati daca lucrarea facuta a fost acceptata si terenul tatalui dvs. a fost inscris in cartea funciara si la cadastru.
Puteti face obiectiuni scrise la raportul de expertiza. Este bine sa depuneti la observatii documente care va sustin punctul de vedere. Expertul are obligatia sa raspunda documetat la observatii formulate de partile in proces cu conditia ca acestea sa fi fost acceptate de instanta de judecata.
Daca raspunsurile expertului nu va multumesc puteti cere instantei sa aprobe o contraexpertiza.
@Ionut.ion
Mentionati, citez: "... Cautati motive pentru a cere o noua expertiza, contraexpertiza, sau mai faceti dvs. o masuratoare cu o alta firma a terenului, e posibil ca prima firma angajata de dvs. sa fi gresit masuratorile sau calculele..."
Sfatul dvs. este inutil si nu duce decat la cheltuieli suplimentare, fara vreun beneficiu practic pentru partile in proces.
Am sugerat asta pentru faptul ca exista o asa mare diferenta intre cele doua expertize, banuiec ca in ambele s-a masurat aceasi suprafata de teren si au studiat aceleasi acte..., fizic este greu sa ai o asemenea eroare de masurare, oricare ar fi abaterea aparatelor de masura...
Doamna poate proceda cum doreste pentru a afla unde e greseala, eroarea..., dar deja a platit o expertiza, chiar si extrajudiciara, la o firma autorizata care e "departe", ca rezultat, de cea judiciara... si doar o alta expertiza o va putea 'lumina' unde este eroarea, cine a gresit...Cum instantele accepta doar expertizele judiciare...de aceea am recomandat sa incerce sa mai obtina una...
@Ionut.ion
Nu trebuie sa va justificati ci sa cautati, asa cum v-am rugat cu alta ocazie, sa aduceti argumente plauzibile, daca le aveti sau daca nu le aveti sa va abtineti de la a comenta. Imi este din ce in ce mai greu sa va urmaresc in ideea ca este corect sa furnizam informatii utile pentru cei care chiar au nevoie de ele nu sa-i aburim.