avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... supraf utila - boxa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

supraf utila - boxa

Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf apart este intregita cu supraf boxei pt a ajunge la CPI. Este legal?!
Am citit ca o definitie simpla a supraf utila este supraf incalzita - adica fara balcoane, fara grosime pereti, etc. Boxele sunt la subsol, neincalzite si cu rol de anexa nelocuibila. Care-i tratamentul legal?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 15:06, 9 Noiembrie 2018


eugarizan a scris:


Se vobeste de o lege de nu stiu cati ani , pai ce se spune la cota parte indiviza :
" Cota parte indiviza de proprietate reprezinta raportul dintre suprafata utila a apartamentelor sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu. "

Citatul scris de dvs face parte dintr-un act abrogat, anume HG 1588/2007 art 46 alin (3). Legea in vigoare este L196/2018 in care definitia cotei parte indiviza este data la art 2 lit l:
cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile;
CipM
Ce sa inteleg eu din postarea Dumneavoastra , ca daca un proprietar detine un astfel de spatiu respectiv boxa ,proprietate personala cuprinsa in contractul de vanzare - cumparare sau cumparata ulterior , nu constituie un spatiu cu alta destinatie ca nefiind locuinta
Am inteles sau nu bine ?pai ce mai zice noua lege , daca detii un asemenea spatiu si nu este luat in calcul , nu esti obligat sa l declari la fisc ?
Pentru ca m ati provocat , la mine in bloc sunt asemenea boxe , nu au fost luate in calcul in actul de constituire din diverse motive ( ne facem ca nu stim ) folsesc aceste spatii ca suprafata egala cu a unei camere ( 2x3; 3x4 ; 4x4 metri patrati) unde depoziteaza ce vrei si ce nu vrei , consuma curent electric si nu platesc nimic , ce ar trebui sa faca acest proprietar dupa parerea Dumneavoastra si a noii legii ?
eugarizan a scris:

filip01
Multumiti pentru raspuns cu toate ca nu acesta nu lamureste nimic !
Pai intai lamuriti Dumneavoastra situatia si apoi cred ca sunt persoane care va pot da raspunsul mult asteptat .
V am intrebat , aceste boxe constituie proprietate personala ? adica nu o mai foloseste nimeni , respectivul este proprietarul ca si apartamentul .?
Poate respectivele boxe au fost cumparate ulterior de unii proprietari si atunci constituie proprietate privata si trebuie tratata ca atare .




am scris : "toate apartamentele au o boxa dar suprafata fiecarei boxe difera." adica fiecare apart are o boxa. asa e din constructie
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2018
filip01, utilizator
@eugarizan
Nu ma intrebati pe mine, intrebati legiutorul. Eu n-am facut decat sa redau continutul legilor in vigoare.
filip01
In fond ce doriti dumneavoastra ? am inteles ca toate apartamentele au / / dispun de o boxa la subsol , inseamna ca suprafata acelei boxe este inclusa in suprafata apartamentului si anume in cota parte indiviza, cota care este trecuta si in actul de constituire al asociatiei de proprietari si platiti la intrtetinere ceia ce revine cotei parti indivize .
Dumneavoastra detineti o asemenea boxa ? suprafata este trecuta in actul de proprietate ?adica apartamentul are sa zicem 65 metri patrati si boxa 5 metri patrati , in total aveti 70 metri patrati , sau cum .
Am spus mai sus , la mine la bloc sunt boxe dar nu pentru toate apartamentele , eu spre exemplu nu am asa ceva , dar sunt unii proprietari care au boxe cumparate ulterior Insemnand 1 - 2 - 3 -luni de la incheierea contractului de vanzare - cumparare si suprafata lor nu este luata in calcul la cota parte indiviza .
Ce facem in cazul lor ? poate ne raspunde CipM

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)
Cpi garaj Masid Masid Buna ziua,sunt locatarul unui bloc de apartamente si detin un garaj la subsol pentru care platesc CPI la intretinere la fel ca si apartamentul,2,8 +2.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Calcul cote pentru teren curte - casa multifamiliala noua elenaz elenaz Buna ziua, Detin in coproprietate cu inca 6 prieteni un teren. Fiecare are o cota parte diferita - in functie de banii pusi la achizitionarea terenului. ... (vezi toată discuția)