avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se plateste perioada de preaviz daca am fost concediat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se plateste perioada de preaviz daca am fost concediat cu art.65 al.1 ?

Nu am dorit sa imi dau demisia si m au concediat cu art.65 al.1 din Codul Muncii (au desfiintat postul ) si mi au dat un preaviz de 20 de zile lucratoare in care scrie ca nu voi presta activitate...Va rog sa imi spuneti daca e legal si daca aceasta perioada de preaviz trebuie platita de angajator? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:50, 9 Noiembrie 2018
Clauza de neprestare a activitatii nu este legala, aveti dreptul la reducerea programului de lucru, insa angajatorul nu se poate prevala de propria culpa daca va permite sa nu lucrati in aceasta perioada.
Stiu pe cineva care mergea zilnic la 8 numai sa se inscrie prezent in condica.

Preavizul intra in durata contractului individual de munca si trebuie platit, atata vreme cat contractul nu este suspendat.

Intrucat motivul incetarii contractului nu va este imputabil dvs, salariatului, aveti dreptul si la plati compensatorii, conform contractului colectiv la nivel de unitate, ramura, respectiv national.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o practica uzitata de catre unii angajatori ca pe durata preavizului , fara a fi afectat salariul, salariatii sa nu presteze activitatea.
Prin urmare, daca in instiintarea primita scrie asa ceva , atunci nu ar trebui sa va ingrijoreze aceasta situatie.
Va multumesc pentru raspuns si doresc sa precizez ca acea perioada de preaviz a trecut iar eu nu am primit nici macar un leu pe toata perioada (mi au platit doar zilele lucrate) In aceasta situatie ce e de facut facut? Acel preaviz a incetat in data de 20 octombrie...
Contract colectiv de munca la nivel national nu exista

CABINET DE AVOCAT SERNI VIVIANA-CARMEN a scris:

......

Intrucat motivul incetarii contractului nu va este imputabil dvs, salariatului, aveti dreptul si la plati compensatorii, conform contractului colectiv la nivel de unitate, ramura, respectiv national.

Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
CABINET DE AVOCAT SERNI VIVIANA-CARMEN a scris:

Clauza de neprestare a activitatii nu este legala, aveti dreptul la reducerea programului de lucru, .......


Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii Laurella Laurella buna ziua am si eu o intrebare si daca puteti sa imi raspundeti clar sa stiu daca am dreptul sau nu la salarii compensatorii . Am lucrat timp de 1 an si ... (vezi toată discuția)
[urgent] durata preaviz + norma de lucru Crusader2010 Crusader2010 Buna ziua, Am fost angajat in 2009 de o firma (in contract era trecuta durata de preaviz de 15 zile calendaristice), insa anul acesta mi se va desfiinta ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz mar4905 mar4905 In perioada de preaviz de la 15 la 20 zile lucratoare , conform legii 53/2003 ...obligatia salariatului ce se afla in perioada de preaviz stiu ca este de a ... (vezi toată discuția)