avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cat costa suspendarea deciziei AG?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cat costa suspendarea deciziei AG?

M-am trezit ca niste capete patrate din bloc au decis sa inchida ghenele de pe etaje si sa mergem noi cu gunoiul afara din bloc, 12 etaje cu gunoiul in mana.
Fara motivare, oricum nu conta pentru ca eu am cumparat cu ghena pe etaj, nu pot niste handibeli fara creier sa intre pe dreptul meu de proprietate.
Vreau sa le suspend hotararea aceasta care a fost luata in cadrul unei adunari generale a asociatiei de proprietari ilegal convocata. Cat ar costa aceasta suspendare? Inteleg ca poate fi vorba de o cautiune?
Stiti cum e vorba aia: un prost arunca o piatra si apoi 20 se chinuie sa o scoata din fantana.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 00:58, 14 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Orice decizie care se ia cu privire la proprietatea comuna a blocului se ia cu un anumit cvorum. La o prima vedere, e o schimbare de destinatie a ghenelor (in sensul ca acum nu mai sunt ghene, e spatiu gol), decizie care trebuie adoptata cu acordul tuturor proprietarilor din bloc.

Pentru a cere anularea hotararii, temeiul de drept este art. 52 din Legea nr.196/2018 care dispune ca:
(1) Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate ataca in justitie respectiva hotarare.

Altfel spus, se introduce o actiune in instanta prin care se solicita anularea hotararii.

De asemenea, potrivit art. 52 alin. (2) se poate cere suspendarea. Suspendarea se poate cere pe cale de ordonanta presedentiala, taxa de timbru 20 lei, fiind o cerere neevaluabila in bani. Cautiune, nu cred (dar e de verificat) ca se solicita.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2018
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Orice hotarare a adunarii generale poate fi contestata in instanta de orice proprietar daca acesta apreciaza ca sunt incalcate dispozityiile in vigoare sau respectiva hotarare ii cauzeaza prejudicii sau ii restrictioneaza sau incalca interesele
Nu se achita cautiune,ci taxa de timbru de 20 lei
Doamna Avocata,

Va multumesc foarte mult. Adunarea generala a avut loc in data de 25.09.2018 si eu am vazut la avizier decizia in data de 28.09.2018 - atunci au afisat cu data pe document. Ce lege e in acest caz valabila? 230 sau 196? Ca sa stiu ce temei pun.
Va multumesc inca o data!!!

Stima!

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Buna ziua,

Orice decizie care se ia cu privire la proprietatea comuna a blocului se ia cu un anumit cvorum. La o prima vedere, e o schimbare de destinatie a ghenelor (in sensul ca acum nu mai sunt ghene, e spatiu gol), decizie care trebuie adoptata cu acordul tuturor proprietarilor din bloc.

Pentru a cere anularea hotararii, temeiul de drept este art. 52 din Legea nr.196/2018 care dispune ca:
(1) Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate ataca in justitie respectiva hotarare.

Altfel spus, se introduce o actiune in instanta prin care se solicita anularea hotararii.

De asemenea, potrivit art. 52 alin. (2) se poate cere suspendarea. Suspendarea se poate cere pe cale de ordonanta presedentiala, taxa de timbru 20 lei, fiind o cerere neevaluabila in bani. Cautiune, nu cred (dar e de verificat) ca se solicita.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea

acest răspuns util
Potrivit Legii nr. 196/2018,
Art. 109
Prezenta lege intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I si a fost publicata în Monitorul Oficial cu numărul 660 din data de 30 iulie 2018.

Termenul de 60 zile sunt zile calendarestice. Deci data de intrare in vigoare a noii legi, dupa calculele mele, ar fi 27.09.2018.

Se aplica legea veche fiindca se ia in calcul data la care a fost adoptata hotararea.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
acest răspuns util
Eu zic că se pot invoca ambele legi, mai ales știind faptul că ați luat la cunoștință despre hotărârile Adunării Generale pe data de 28.09.2018, exact în ziua intrării în vigoare a Legii nr. 196/2018, deci în acest caz e aplicabilă, cu unele articole, și legea nouă.
Dar cel mai bine, știind că azi e ultima zi în care mai puteți contesta Adunarea Generală conform art. 26 din Legea 230/2007, mai bine invocați în special art. 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007, prin care-i obligați pe șefii Asociației dvs. să aducă dovada în Instanță precum că au semnat TOȚI proprietarii Asociației în acel Tabel Nominal Convocator obligatoriu, altfel, acea Adunare Generală e nulă absolut și implicit și hotărârile luate acolo devin nule retroactiv !
REPET: Azi e ultima zi posibilă de a face o acțiune în Instanță pe baza vechii legi !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotararile ag a proprietarilor nige nige Daca hotararea in adunarea generala a asociatiei proprietarilor, nu respecta legile in vigoare, este nula prin efectul vreunei legi ? Sau, devine nula numai ... (vezi toată discuția)
Proces verbal anulat al adunării generale a asociației de proprietari - consecințe Carmen-D Carmen-D Bună ziua. Am câteva nelămuriri și mulțumesc anticipat dacă voi primi răspuns la întrebări. Este vorba tot despre asociații de proprietari. Un ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei asociații de proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo adunare generală în ultimii 7 ani ? doris2001 doris2001 Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei Asociații de Proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo Adunare ... (vezi toată discuția)