avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj apartament

Va rog sa-mi spuneti si mie ce se intampla in cazul partajului unui apartamet: sotul caruia i s-a incredintat apartamentul cu obligatia de a plati sulta celuilalt devine proprietar pe apartament (si deci il poate vinde, de exemplu) la data cand hotararerea devine definitiva sau cand s-a platit sulta?
Cam ce termene se acorda pentru plata sultei?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Dan Biber , utilizator 21:48, 18 Mai 2006
Termenele depind foarte mult de instanta. Am vazut si dosare solutionate fara acordarea vreunui termen.
Partea careia i-a fost atribuit apartamentul devine proprietar de carte funciara din momentul ramanerii definitive si irevocabile a sentintei de partaj.Partea indreptatita la sulta are posibilitatea notarii sultei respective in cartea funciara.Termene nu am intalnit sa se acorde in lipsa conventiei partilor. Partea urata este ca dupa momentul definitivarii sentintei,in baza acesteia partea indreptatita la sulta poate sa treaca la executarea silita a imobilului pentru recuperarea sultei.
va multumesc pentru raspunsuri si pentru detaliile suplimentare legate de executarea silita, pe care nu le stiam si care imi sunt de folos.
Am şi eu o problemă care cred că se încadrează în acest topic.
Sunt căsătorit de 7 ani. Acum vreo 2 ani am cumparat un apartament, banii provenind din trei părţi, ceea ce reiese şi din documentele apartamentului: o parte de la mine, alta de la soţia mea şi a treia de la socrii mei. Contribuţia socrilor mei urma să le fie înapoiată de mine şi de soţia mea într-o anumită perioadă de timp (câţiva ani). Fireşte, în ultimii doi ani le-am dat şi eu, şi soţia mea, o sumă de bani lunar, dar fără să fi făcut vreun act pentru aceşti bani.
De asemenea, între timp am făcut curat în apartament - când l-am cumpărat arăta jalnic - zona s-a îmbunătăţit foarte mult şi preţul apartamentului a crescut şi el foarte mult.
Desigur, după cum bănuiţi, între timp au apărut probleme în căsnicie - din cauza tot a socrilor, dacă sunteţi curioşi - şi acum se pune problema divorţului şi a partajului.

Socrii însă mă ameninţă că nu-mi vor da decât suma cu care am contribuit eu iniţial, atât şi nimic mai mult. ªi sunt convins că vor face tot posibilul să-şi pună în aplicare ameninţările. Asta cu toate că am le-am plătit deja vreo 2000 de Euro şi apartamentul se poate vinde cam cu 15.000 Euro mai mult decât la data cumpărării.
Moral ar fi să mi se plătească procentul cu care am contribuit acum doi ani plus suma plătită între timp, actualizat la preţul de azi.
Întrebare: dat fiind că respectivii socri sunt mitocani, vorba lui Caragiale, cum aş putea să-câştig şi legal ceea ce moral am dreptul să primesc?
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj loganu2 loganu2 Buna ziua in urma divortului decizia fiind culpa comuna am ajuns la partaj unde este asupra unor bunuri neam inteles amiabil problema este la apartamentul unde ... (vezi toată discuția)
Plata sulta loanabelciu loanabelciu Buna ziua, In cat timp instanta obliga platirea unei sulte pentru un imobil ? Multumesc. (vezi toată discuția)