avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept la somaj?

O persoana este in concediul de cresterea copilului. In luna octombrie trebuia sa se prezinte la serviciu dupa cei doi ani de concediu dar este insarcinata cu al doilea copil. In ziua prezentarii la munca a aflat ca firma nu mai exista, ca este in procedura de faliment (dar nu se stie sigur). I s-a inchis contractul cu art.65, alin.1 din Codul muncii si i s-a spus ca are dreptul la indemnizatie de somaj. Numai ca la somaj a intampinat niste probleme, si anume, ca daca este insarcinata si pe adeverinta eliberata de medicul de familie scrie ca e apt partial de munca, nu ar avea dreptul la somaj. Specific ca medicul de familie nu vrea sa-i scrie altfel pe adeverinta. Care este art. in care se specifica acest lucru si de ce nu i se acorda?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:14, 14 Noiembrie 2009
faptul ca pe adev scrie cate sapt are sarcina dvs, nu este relevant ... probabil va lipseste altceva. Stagiu de cotizare aveti suficient? contractul de munca daca era suspendat pt cic nu avea cum sa va treaca in preaviz si apoi sa va concedieze.
verificati-va documentele si reveniti cu informatii

apropo ... aveati dreptul la cel putin un salariu compensator... ati primit banii?

=D>
La dosarul de somaj trebuie atasata o adeverinta de la medicul de familie prin care se atesta ca puteti desfasura activitate. Faptul ca sunteti insarcinata nu inseamna ca nu puteti munci. Deci ceea ce solicita angajatii de la AJOFM nu are baza legala in aceasta situatie.

Daca ati fost in CIC iar intre timp societatea a intrat in dizolvare judiciara puteti fi concediata in baza art. 65 (1). baza legala ptr aceasta o constituie art. 60 (2) din Codul muncii. Deci, aveti dreptul la somaj.

Probabil ca cei de la AJOFM se refera la altceva atunci cand va zic ca nu aveti dreptul la somaj. Mergeti si mai intrebati o data, solicitati-le baza legala care sa sustina ceea ce spun ei.

Va asteptam cu detalii.
Exista posibilitatea de a se concedia salariatii care se afla in CIC ... art.60 alin.2 C.mun. :)
Prin urmare, decizia de concediere este perfect valabila daca societatea este in faliment , iar salariatul se afla in CIC.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj legea prevedeurmatoarele conditii:
- un stagiu minim de cotizare de12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii cererii
- c.i.m. sa inceteze pentru motive neimputabile salariatului.
Legea nu prevede nicio dispozitie referitoare la starea de sanatate a persoanei care solicita acordarea indemnizatiei de somaj.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs. Stagiul de cotizare inainte de a intra in CCC este de 12 luni ca altfel nu intram nici in CCC. Dar cei de la somaj s-au luat de aceasta adeverinta si nu vor sa primeasca dosarul.
Legea(76/2002) prevede ca persoana sa fie apta de munca in art 5:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

ca urmare de data aceasta cei de la AJOFm au dreptate sa repsinga un dosar daca pe adeverinta de la medic nu scrie "apt de munca"

Solutia sta doar in medic. O discutie care sa clarifice de ce considera ca doamna este apta doar partial de munca cred ca este utila!

Ati putea inreba medicul ce inseamna acest "partial" ?
Cumva daca este insarcinata si-a diminuat capacitatea de munca de la 100% la xx%? Ar putea atunci sa solicite incadrarea in grad de handicap sau chiar sa solicite o pensie de invalidiatte....:">

Discutati cu medicul, altfel, fara adeverinta de apt nu veti primi nici somaj si implicit nici viitoarea indemnizatioe pentru cresterea copilului.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? cactusul cactusul O persoana este in concediul de cresterea copilului. In luna octombrie trebuia sa se prezinte la serviciu dupa cei doi ani de concediu dar este insarcinata cu ... (vezi toată discuția)
Gravida, angajata cu contract de munca pe perioada determinata anda1103 anda1103 buna..situatia mea este urmatoarea: m-am angajat in data de 08 feb 2010 la o firma de transport cu contract de munca pe perioada determinata de 6 luni nestiind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil- faliment andreadia andreadia Buna In situatia in care o persoana se afla in concediu de crestere copil pana la 2 ani, si intre timp societatea la care are conract intra in faliment sau ... (vezi toată discuția)