avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la somaj?

O persoana este in concediul de cresterea copilului. In luna octombrie trebuia sa se prezinte la serviciu dupa cei doi ani de concediu dar este insarcinata cu al doilea copil. In ziua prezentarii la munca a aflat ca firma nu mai exista, ca este in procedura de faliment (dar nu se stie sigur). I s-a inchis contractul cu art.65, alin.1 din Codul muncii si i s-a spus ca are dreptul la indemnizatie de somaj. Numai ca la somaj a intampinat niste probleme, si anume, ca daca este insarcinata si pe adeverinta eliberata de medicul de familie scrie ca e apt partial de munca, nu ar avea dreptul la somaj. Specific ca medicul de familie nu vrea sa-i scrie altfel pe adeverinta. Care este art. in care se specifica acest lucru si de ce nu i se acorda?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 10:46, 13 Noiembrie 2009
daca firma este in faliment aveti dreptul la somaj.
adev de la medicul de familie, nu are legatura cu refuzul de a primi dosarul de somaj.

mergeti si solicitatii detalii in ce baza sunteti refuzata sa vedeti ce aveti de facut. motivele scrise de dvs mai sus nu sunt valide:D
Acesta este articolul care va intereseaza:
Art. 5, Legea 76/2002:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
De ce nu merge persoana la un alt medic si, contracost, sa ia o alta adeverinta?
Edit: acum am vazut ca ati mai deschis un topic cu aceeasi problema. Il inchid pe acesta.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
pakos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj? cactusul cactusul O persoana este in concediul de cresterea copilului. In luna octombrie trebuia sa se prezinte la serviciu dupa cei doi ani de concediu dar este insarcinata cu ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc datcud datcud spuneti-mi va rog mam angajat in data de 08.12.2006 la o firma de la care in data de 30.01.2008 am intrat in concediu de maternitate ,in acest concediu am mai ... (vezi toată discuția)
Pot intra in somaj din crestere copil 2? kamytza01 kamytza01 Buna seara, numele meu este Camelia si va rog sa ma ajutati intr-o problema. Pe 3 iulie 2009 am nascut un baietel si am fost in crestere copil 2 ani, apoi, pe ... (vezi toată discuția)