avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile copilului nerecunoscut de tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile copilului nerecunoscut de tata

Buna ziua ! Copilul meu 1 an si 6 luni nu a fost recunoscut de catre tata.intrebarea mea este daca i fac proces pt pensie alimentara v a trebui trecut pe numele lui ? Sau va ramane pe numele meu.
Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:06, 11 Noiembrie 2018
In primul rând trebuie stabilită paternitatea copilului- adică stabilit tatăl , da, se vor face mențiuni in Registrul de nașteri - la rubrica Tata, apoi îl puteți obliga la plata pensiei alimentare
Primo facio, va trebui să demarați o acțiune fondată pe art 408, alin 3, teza a II-a din Codul Civil, în lumina căruia:

“Filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei se stabileşte prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, după caz.”

Dacă în urma administrării probatoriului în cauză( inclusiv expertiză medico legală ADN pentru a se sustrage faptelor un adevăr cât mai ferm) instanța va stabili filiația față de pretinsul tată, veți fi îndrituită să solicitați inclusiv pensie de întreținere.
ca sa poata fi obligat sa plateasca pensie, va trebui sa devina tatal acestui copil. In urma unui proces pt stabilirea paternitatii, va fi trecut ca tata in certificat.
Numele copilul poate ramane neschimbat, va purta in continuare numele dvs, mai ales daca nu sunteti de acord sa isi schimbe numele chiar daca tatal ar cere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara 9128Issabella 9128Issabella Buna ziua ! Sunt însărcinată in 8 luni și m am despărțit de tatăl copilului de când eram in 4 luni de sarcina. Dacă nasc și copilul nu ii va purta ... (vezi toată discuția)
Paternitate Gabriela 1967 Gabriela 1967 Care sunt primi pași pt a merge în tribunal pt a rezilia numele de familie a unui bebe și al recunoaște și al trece pe numele meu? (vezi toată discuția)
Cum se poate obține pensie de întreținere de la un tată care nu și-a recunoscut copilul? Mirabela15 Mirabela15 Buna as dori sa intreb si eu in legatura cu pensia alimentara pt bebe.Daca e trecut pe numele meu in certificat si tatal nu a vrut sa il recunoasca ce e de ... (vezi toată discuția)