Reclamanta a formulat o acțiune împotriva pârâtei prin care a solicitat recunoaşterea unei servituți de trecere pentru suprafața de 288 mp, reprezentând drum de trecere către proprietatea sa. În susținerea acțiunii, reclamanta a motivat că nu poate trece prin curtea pârâtei decât cu piciorul, întrucât pe terenul acesteia sunt construite diferite dependințe, a căror demolare s-ar impune pentru crearea unui drum de trecere. Pârâta s-a apărat susținând că reclamanta are acces la proprietatea sa pe un drum rural, folosit şi de alte familii ce locuiesc în zonă, şi deci nu poate fi calificat drept „loc înfundat“. Față de această apărare, reclamanta a susținut că acest drum de țarină este ocolitor şi după ploaie devine impracticabil.
Cerințe:
a) Ce acțiune în justiție a introdus reclamanta?
b) Servitutea de trecere se poate constitui dacă reclamantul are o ieşire la calea publică care ar prezenta inconveniente grave sau ar fi periculoasă? Dar în cazul în care accesul la calea publică se face pe un drum rural, ocolitor şi uneori impracticabil?
c) În speță, servitutea de trecere poate fi dobândită prin uzucapiune?
d) Care va fi soluția instanței?
Drum de acces
razvyqw0w
Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)