nu stiu daca s-a mai discutat acest subiect dar am nevoie de un sfat urgent, am urmatoarea speta:
Un SA - 5 actionari, unul dintre actionari vrea sa cesioneze in schimbul unei sume de bani ( suma care deja s-a stabilit) si mai trebuie transformat SA-ul in SRL. Cum este mai bine de realizat aceasta operatiune...transformarea societatii prima data si dupa cesionarea sau cesionarea si ulterior transformarea?
si o adoua problema este ...ce se intampla in cazul transformarii societatii? capitalul se micsoreaza cum ?
asociatul care vrea sa iasa din societate poate face cesiune de paRti sociale . pentru aceasta aveti nevoie de AGA , contract de cesiune , actul constitutiv actualizat, declaratia pe propria raspundere a asociatului in favoarea caruia se cesioneaza.
daca se schimba si administratorul este nevoie de declaratia noului administrator si de specimenul de semnatura al acestuia .
in ceea ce priveste cel de-al doilea aspect, privind modificarea formei juridice a societatii din SA in SRL, acest lucru nu este posibil , intrucat este vorba de doua tipuri de societati distincte.
eventual radiati SA -ul si ulterior infiintati un SRL .
Multumesc mult pentru raspunsul prompt, insa in legatura cu al doilea punct , eu cred ca esti in eroare au cel putin asa am tot citit eu ......ca in conformitate cu dispozitiile prevazute de art 205 din Legea nr 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare, schimbarea formei societatii, prelungirea duratei ei sau alte modificari ale actului constitutiv al societatii nu atrag crearea unei persoane juridice noi. Din punct de vedere juridic, schimbarea formei juridice a societatii comerciale nu determina incetarea existentei societatii respective, neatragand incetarea personalitatii juridice a acesteia, ci doar continuarea functionarii societatii intr-un cadru juridic nou.
daca ma documentez inseamna ca sunt bine informata? eu cer mai multe pareri , sa vad cum credeti voi care sunt specialisti in domeniu cum trebuie procedat. Ce este rau in asta?
Tu ai o parere si te-ai exprimat....eu ti-am multumit pentru raspunul de la punctul 1 si am zis ceea ce am gasit eu in lege referitor la punctul 2.
Din cate stiu eu legea este interpretativa, motiv pentru care eu cer ajutorul sa stiu care este cea mai buna varianta pentru efectuarea modificarilor actul constitutiv .
Schimbarea formei juridice a societatii este o operatiune cu totul comuna, chiar prevazuta de lege. Desigur ca e posibila :oops:
Trebuie avut grija la un singur aspect. Schimbarea formei juridice produce efecte fata de terti (inclusiv registrul comertului) de la data mentionarii in registru. Prin urmare, daca vreti sa faceti cesiune de parti sociale, trebuie mai intai sa inregistrati schimbarea formei juridice, si apoi sa faceti cesiunea. Daca nu tineti la ordine, puteti sa faceti totul o data, numai ca va fi cesiune de actiuni, cu regulile si eventual restrictiile prevazute in actul constitutiv.