avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre certificat de mostenitor

Buna ziua !

In urma cu ceva timp a fost intocmit un certificat de mostenitor. Dupa aceasta etapa e nevoie si de succesiune?

Am o alta intrebare...acel certificat de mostenitor intocmit prin anul 2001 la un birou notarial s-a pierdut. Cum se poate recupera si daca se poate recupera de la biroul notarial unde a fost intocmit,? Avand in vedere ca au trecut ceva ani..
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2018
costincr, utilizator
Cel mai recent răspuns: costincr , utilizator 19:44, 15 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Camera notarilor publici funcționează în cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din Romania în fiecare județ. Pentru a solicita un duplicat al certificatului de moștenitor trebuie sa vă adresați Camerei Notarilor Publici din Satu-Mare și nu Uniunii Naționale a Notarilor Publici din Romania. Succes!
Cu considerație,
Av. Olteanu Ionuț
As vrea daca e posibil sa imi explicati mai mult in legatura cu iesirea din indiviziune, acel certificat de mostenitor are doi mostenitori ( respectiv mama si matusa), nu stiu ce a facut matusa mai departe, e intr-o stare de sanatate precara, acest document s-a pierdut.
O copie legalizata dupa certificatul de mostenitor, puteti obtine de la biroul notarial care l-a eliberat (daca mai stiti unde). Sau de la sediul Camerei Notarilor Publici, de care apartine judetul unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Ce anume vreti sa stiti in legatura cu iesirea din indiviziune?
In urma dezbaterii succesiunii, s-a eliberat un certificat de mostenitor, unde au ramas doi mostenitori, in cote parti egale de 1/2.
Aceasta cota de 1/2 este o cota ideala, din tot. Nu se poate sti unde anume, fizic e jumatatea fiecaruia.
De aceea, urmatorul pas este iesirea din indiviziune (partajul), unde se formeaza loturi, iar mostenitorii isi impart efectiv bunurile, fiecare devenind astfel proprietar exclusiv pe bunurile din lotul sau.
Partajul nu se poate incheia decat cu acordul si prezenta tuturor coproprietarilor.
Deci matusa nu putea sa faca nimic de una singura.
Prin dezbaterea succesorala, in procedura notariala , s-au stabilit cotele -parti din dreptul de proprietate, bunurile din masa succesorala, precum si succesorii.

Imparteala este ulterioara succesiunii.

Aceasta poate fi realizata oricand, pe cale notariala ( daca exista un acord intre comostenitori ), ori in fata instantei de judecata .( daca exista divergente intre succesori, competenta material, teritorial si functional fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).


Pentru emiterea unui certificat de mostenitor, adresati -va UNIUNII NOTARILOR PUBLICI.
Nu are treaba Uniunea Notarilor.
E ca si cum v- ati duce la Guvern, ca să scoateți un certificat de atestare fiscală.
Uniunea Notarilor e la București și nu deține arhivele birourilor notariale.

Alte discuții în legătură

Succesiune abc53 abc53 Am reusit sa fac acea declaratie de acceptare a succesiunii in timp util (in cadrul celor 6 luni)la fel si ceilalti prezumtivi mostenitori(toti santem ... (vezi toată discuția)
Obtinere duplicat certificat mostenitor adina_miu adina_miu Buna ziua, daca pot obtine duplicate dupa cerificatele de mostenitor al bunicilor, desi mai exista cate un original la matusa mea. In ambele certificate ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)