avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ghinion: m-a rugat un prieten să-l ajut să schimbe ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ghinion: m-a rugat un prieten să-l ajut să schimbe ștergătoarele, dar am scăpat suportul când l-am ridicat și s-a crăpat parbrizul. Mi-a făcut plângere penală pentru distrugere și vandalism, poate avea câștig de cauză?

M-a rugat un prieten sa-l ajut sa schimbe stergatoarele la masina ca el nu stia cum sa le schimbe . Ca prieten am sarit in ajutor , dar , ghinionul a fost ca atunci cand am ridicat suportul in sus sa-i pun stergatorul , mi-a alunecat din mana si a crapat parbizul , iar asa zisul prieten m-a acuzat de distrugere si vandalism de a ajuns sa ma dea la politie pentru treaba asta . intrebarea mea este ce pot sa fac , are castig de cauza . specific ca nu am facuto contra cost si doar un gest prietenesc . Eu am vrut sa-i dau jumatate din suma sa-si puna parbizul dar omul m-a luat ca si cum trebuia sa-i dau si garantie . MULTUMESC !
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Sunt si la noi , de foarte multi ani, cel putin in Bucuresti, sunt multe firme care repara crepaturi pana la o anumita lungime.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au fost martori?
Av. Gabriel Klein Kiritescu ...daca numai atat poti ”facerea de bine”...nu-ti mai pierde timpul raspunzand. Asa il scutesti si pe-al nostru, cel pierdut spre citirea platitudinilor tale ! Cu scuzele de rigoare...


iordantonio a scris:

Da, il poate fisura sau ciobi la caderea pe parbriz a parghiei (care are un arc puternic), daca e scoasa lamela din cauciuc si e ridicata si apoi manipulata cu neatentie, poate scapa din punctul de blocaj si poate lovi violent parbrizul, ca un ciocan. Dar aici avem doar varianta unuia, nu si varianta proprietarului; totul pare cam ciudat, dar e posibil. Daca proprietarul i-a cerut unui incompetent sa ii schimbe stergatoarele, e la fel de vinovat si ar trebui ca si el sa suporte paguba, insa nici unul dintre ei nu are nici o dovada, e doar povestea fiecaruia... distrugerea e fapta cu sau fara intententie (din greseala sau neglijenta), pe cand vandalismul e intentionat. Fara dovezi nu se poate afla ce-a fost acolo.

Nu se poate retine infractiune de distrugere in cazul in care faptuitorul actioneaza din culpa, Infractiunea de distrugere se savârseste numai cu intentie, directa sau indirecta.
Asa cum a descris utilizatorul situatia de fapt nu poate fi vorba de savarsirea vreunei infractiuni, pagubitul poate insa sa se adreseze instantei civile pentru desagubiri, acolo insa trebuie sa-si dovedeasca pretentiile.

@Niku nik:
Persoana respectiva nu poate fi numita prieten, daca va era prieten nu proceda asa.

Nu raspundeti penal pentru faptele reclamate.

Totusi, pentru a demonta acuzatiile facute, propuneti spre audiere martori.

Daca exista camere de luat vederi in zona, obtineti inregistrarea.

Pentru a se retine faptele reclamate in plangere penala, actiunea trebuie derulata cu intentie, nu din culpa, ca forma de vinovatie.

De asemenea, intentia trebuia sa fie materializata intr-o actiune, in scopul de a produce un prejudiciu, o paguba.

Discutam de o simpla neatentie, o imprudenta, minora , fara consecinte importante.

Reactia prietenului dumneavoastra este exagerata, disproportionata, fata de situatia concreta expusa.

Poate ca revine asupra mentiunilor din plangere, printr-o declaratie data in fata organului judiciar.

Discutati cu acesta, oricum si dumneavoastra puteti depune plangere penala pentru denuntare calomnioasa.
(plangerea facuta cuprinde afirmatii mincinoase).

Capitolul II
INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Art. 259

Denunţarea calomnioasă

Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicat stergatoare alin p. alin p. Ma intrebam totusi daca faptul ca am ridicat stergatoarele de parbriz fara a produce pagube imi poate crea probleme legale, pentru ca am fost vazut, desi nu ma ... (vezi toată discuția)
Incident rutier minor bedy bedy Buna ziua ! Sunt un student in varsta de 20 ani cu domiciliul in Ploiesti si am patit urmatoarele : ma intorceam de la tara cu un prieten , cu masina sa ,eu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala in 10 randuri luciananuta luciananuta :( Buna ziua. Din pacate nu am studii juridice si din nefericire a trebuit sa-mi reprezint parintii (printr-o procura generala judiciara) mai bine de 2 ani in ... (vezi toată discuția)