avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot să închei personal (fără a mă duce la notar) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot să închei personal (fără a mă duce la notar) un contract de comodat auto între o persoană fizică și o firmă?

Buna seara.

Pot sa inchei personal (fara a ma duce la notar) un contract de comodat auto intre o persoana fizica si o firma?Mai este obligatorie incheierea contractului de comodat auto la notar?Trebuie sa declar undeva contractul de comodat?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: leorot , utilizator 09:39, 29 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de comodat (numit și împrumut de folosință) se încheie prin simpla remitere a bunului (= ia calul și mi-l aduci înapoi când ai terminat ce aveai de făcut cu el).

Altfel spus, nu trebuie să treceți pe la notar pentru a încheia un contract de comodat.
Dar este preferabil pentru dvs. să aveți un titlu executoriu în ceea ce privește obligația de restituire. Căci pe vremea străbunicii nu era vreun risc să nu-ți mai aducă Gheorghe calul înapoi ori văduva lui Gheorghe, dacă murise Gheorghe între timp. Dar acum ... avem mai mult de 180000 de acte normative și nici urmă de cuvânt.

Contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
romascanu, moderator
Trebuie inregistrat contractul de comodat la vreo institutie de finante din moment ce acesta este pe societate?
Nu are legatura faptul ca e pe societate, ci ca imprumutul e gratuit.
Deci nu trebuie inregistrat nicaieri.
Va multumesc pentru raspunsuri
Ideal este la notar, asa va recomanda si inspectorii ANAF. Sunati pt indrumare la ANAF-asistenta.contribuabili persoane juridice. Gasiti pe site nr. de tel.

dnlechipamente a scris:

Buna seara.

Pot sa inchei personal (fara a ma duce la notar) un contract de comodat auto intre o persoana fizica si o firma?Mai este obligatorie incheierea contractului de comodat auto la notar?Trebuie sa declar undeva contractul de comodat?

Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii

Alte discuții în legătură

Vreau să obțin loc de parcare, iar unul dintre documentele necesare este contractul de comodat. este necesară legalizarea lui la notar? adela88 adela88 Masina mea este pe numele tatalui meu in acte. Vreau sa obtin loc de parcare iar unul dintre documentele necesare este contractul de comodat. Intrebarea me ... (vezi toată discuția)
Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat gheciu gheciu In cadrul carei institutii se incheie un contract de comodat intre doua parti? (vezi toată discuția)