avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să obțin loc de parcare, iar unul dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să obțin loc de parcare, iar unul dintre documentele necesare este contractul de comodat. Este necesară legalizarea lui la notar?

Masina mea este pe numele tatalui meu in acte. Vreau sa obtin loc de parcare iar unul dintre documentele necesare este contractul de comodat. Intrebarea me este daca acesta trebuie sau nu trebuie legalizat la notar.
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 20:59, 13 Octombrie 2019
Teoretic nu, practic majoritatea primăriilor le cer in forma autentică.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie. Dar cum românul s-a dus la instituții cu căciula-n mână, cam tot ce nu trebuia, a devenit trebuie.

Imprumutul de folosință (numit și comodat) se încheie valabil prin simpla tradițiune a lucrului (remitere, predare efectivă). Altfel spus, el se încheie valabil și astăzi la fel cum se încheia și pe vremea străbunicii, când se împrumuta calul (proprietarul se uita în ochii omului îl „cântărea” din priviri și zicea: ia-l rumâne, dacă-ți trebuie, și mi-l adunci mai pe seară, sau mâine sau când termini ce zici că ai avea de făcut).

Ar fi culmea să mă apuc să scriu un contract de comodat dacă-mi cere vecinul să-i împrumut vreo două scaune pentru petrecerea lui de diseară. Nici forma scrisă nu-i necesară într-o astfel de situație, darămite autentică.

Un contract de comodat se poate încheia și în formă autentică, dar nu-i musai (nu trebuie).
Contractul încheiat în formă autentică sau prin înscris sub semnătură privată cu dată certă, constituie titlu executoriu în ce privește obligația de restituire (în anumite condiții).
Dar într-o situație ca aceasta (tată-fiu) ar fi problema tatălui dvs. dacă vrea ori nu vrea să-și constituie un titlul executoriu împotriva dvs. (nu ar trebui să fie problema primăriei).
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Faceti un contract de comodat sub semnatura privata intre dvs si tatal dvs.Are aceeasi valoare ca si unul intocmit de notar.
Buna seara.Aceeasi problema am avut-o si eu. Masina pe numele sotiei cu aceeasi adresa ca a subsemnatului pe talon si C.I. Locul de parcare pe numele subsemnatului. Nu au vrut sa incheie contractul pentru parcare,fara a incheia la notar contractul de comodat, desi pana anul trecut s-a putut.Exista si o explicatie, sunt multe contracte fictive ajungandu-se ca un proprietar de apartament sa detina doua locuri de parcare.Va doresc succes, deoarece nu e usor sa scoti din buzunar peste 200 de lei desi locul de parcare costa 70 de lei anual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua. Va rog ajutati-ma cu o solutie pentru urmatoarea problema. Am in folosinta o masina, proprietate a tatalui meu. Vreau sa obtin un loc de parcare ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat mihaicraiova mihaicraiova Buna ziua..Se poate face un contract de comodat in alt judet decat cel in care se afla persoanele care doresc sa faca un contract de comodat pentru un ... (vezi toată discuția)
Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)