avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de la bunici la nepot si nora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de la bunici la nepot si nora

Buna ziua! Am si eu o nelamurire. In urma decesului bunicilor mei din partea tatalui, au ramas 5 ha de pamant arabil. Tatal meu e de asemenea decedat. A decedat dupa bunicii mei. Tatal meu mai are 3 frati. Eu sunt unicul copil din prima casatorie. Dupa ce s-a recasatorit, tatal meu a mai obtinut o parcela de pamant. Cu cea de-a doua sotie nu a mai avut copii. Intrebarea mea este: care este cota parte din acest pamant cuvenita mie si celei de-a doua sotii a lui din cele 5 ha si din parcela obtinuta in cea de-a doua casatorie? Mentionez ca nu s-a facut nici o succesiune. Nici de pe urma bunicilor, nici de pe urma tatalui.
Cel mai recent răspuns: JonJon2739 , utilizator 00:08, 21 Noiembrie 2018
Cum a fost obținută acea parcelă de pământ?
cumparata sau donata de catre o alta ruda. nu stiu exact. stiu doar ca este pe numele lui.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
JonJon2739, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi are foarte mare importanta.
Dacă e cumpărată, înseamnă că e bun comun cu sotia. Prin urmare, jumătatea lui se va împărți intre sotie (1/4, adică 1/8 + jumătatea ei, în total 5/8) si dvs (3/4, adică 3/8).
Dacă a fost dobândit prin donație, e bunul propriu al tatălui, caz in care soției ii ca reveni 1/4, iar dvs 3/4.
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Asta am inteles. Dar ma intereseaza mai mult cum ramane cu pamantul de la bunici. Este suprafata mult mai mare decat ce au avut in comun tata si sotia lui. Cele 5 hectare sunt pe numele bunicilor morti. Dupa cum am spus, nu s-a facut succesiunea dupa ce au murit amandoi, si nici dupa tata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primul pas e dezbaterea succesiunii după bunici, în urma căreia tatăl dvs va dobândi cota de 1/4, în calitate de fiu postdecedat.
Ulterior trebuie dezbătută moștenirea după tatăl dvs.
Cota de 1/4 din bunurile de la bunici, este bun propriu și va reveni soției (1/4, adică 1/16) si dvs (3/4, adică 3/16).

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)