avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... proces pierdut, procedură plată către pârât
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

proces pierdut, procedură plată către pârât

Am pierdut un proces în luna februarie 2018 cu obligativitatea plații către pârât a sumei de 2094 lei, cheltuieli de judecată.

Suntem deja în luna noiembrie și nu am plătit nimic întrucât nu mi-a cerut nimeni.

Cum se procedează în acest caz, adică este obligația mea să-l caut pe pârât și să-i dau banii sau e normal să aștept ca el să-mi ceară.

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 15:37, 26 Noiembrie 2018
Grabiti-va ,incercati sa contactati partea adversa pentru a va pune la dispozitie un cont in care sa platiti.In cazul pasivitatii riscati sa contacteze un executor judecatoresc dvs platind si cheltuielile de executare.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Nu ar trebui să-mi trimită o somație mai întâi?
Poate merge direct la executor?
Nu este obligat sa va someze ,dvs aveti obligatia sa achitati conform hotarari respective.procedati cum vreti dar cheltuielile de executare vor dubla suma.
Prin "somație" mă gândeam mai mult la o notificare de genul "să virați în contul .... până la data de ...".
Dar am înțeles, nu e obligat să o facă.

Eu m-am interesat și am aflat că fostul "pârât" este plecat din țară. Poate că are o adresă în străinătate sau un cont bancar însă pentru mine devine un efort foarte mare să-l caut.

Ca o întrebare suplimentară, această "datorie" se prescrie după o anume perioadă de timp ?
Buna ziua!
Puteti incerca sa trimiteti datoria prin mandat postal, unde mentionati nr de dosar si nr hotararii, la adresa de domiciliu care figureaza in hotararea judecatoreasca. Astfel aveti dovada ca v-ati indeplinit obligatia de buna voie. Daca nu e acasa se vor intoarce banii.
Termenul de prescriptie este de 3 ani de la comunicarea hotararii definitive. Daca va incepe executarea silite veti plati si cheltuieli de executare. Dar daca faceti dovada ca ati dorit sa platiti inainte, de buna voie, nu cred ca ati mai putea fi in culpa procesuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Marilenaastra Marilenaastra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt prevederile legale in urmatoarea situatie: in urma partajului instanta a decis sa-l despagubesc pe fostul ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare silita gargaritza33 gargaritza33 Am inceput executarea silita pentru predare bun imobil. Respectivul a fost somat si a facut contestatie la executare. In acelasi timp,tot el m-a executat silit ... (vezi toată discuția)
Executare hotarare adi_09 adi_09 Am pierdut un proces cu o regie autonoma si sunt obligat la cheltuieli de judecata. Doresc sa execut de bunavoie hotararea, nu am mai facut recurs, astfel am ... (vezi toată discuția)