avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decizii luate ilega de presedinte si asociatie?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decizii luate ilega de presedinte si asociatie?

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca aceste cazuri sunt ilegale si cum pot proceda.

In urma sedintei de asociatie au fost discutate anumite decizii. Nefiind 50% prezenta,aceasta s-a anulat.
La urmatoarea sedinta fiind decisiva indiferent de numarul participantilor ,au participat 5 familii , s-au discutat acelesi probleme, iar pe langa acestea au mai fost bagate si altele. Este legal fiind 5 persoane?

1) Presedintele blocului sa fie scutit de asociatie pentru munca prestata, deoarece nu poate fi platit. 4 din 5 au votat da.

2) sa se vopseasca blocul (la fel)

3) Acum doua zile a mai fost un vot pe whatsapp pe grupul blocului. Sa se stranga 50 de lei pentru dezapezire. 22 de familii au votat da pe grup.

Acum toate aceste cheltuieli au fost bagate pe gat tururor, inclusiv mie care nu am fost de acord precizand faptul ca aceste decizii se iau la nivel de sedinta de asociatie , nu pe grupurile de socializare.

4) blocul nostru are parcare subterana. Eu unul nu am dorit sa cumpar, dar In schimb locatarii blocului de langa mine au locuri de parcare supraterane lipite de blocul nostru. Unele chiar sub jumatate din balcon. Am intrebat presedintlele daca este legal, mi-a confirmat ca da sunt legale.

Va rog frumos sa imi spuneti daca aceste lucruri sunt legale si cum as putea reclama , face o plangere .

Multumesc.


Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Busuioceanuandrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 08:05, 23 Noiembrie 2018
Adunarea generala poate decide la a doua convocare.

Pare sa fie legal.
Nu conteaza ca nu ati fost de acord.

Daca oamenii din bloc nu se implica se ajunge la astfel de situatii.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Dar au voie sa decinda pe grupuri de socializare (pct3) si alte decizii decat cele discutate la prima sedinta (pct1,2) ?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Busuioceanuandrei, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Busuioceanuandrei a scris:
... au voie să decidă pe grupuri de socializare (pct.3) și alte decizii decât cele discutate la prima ședință (pct.1,2) ?

Trebuie să cereți, invocând art. 28 din Legea 196/2018, ORICE document al Asociației, în speța dvs., să cereți mai concret, procesele verbale ale ultimelor Adunări Generale anuale și chiar și Deciziile Comitetului Executiv din ultimii ani (aveți dreptul să faceți foto-copii, inclusiv cu un laptop și un scanner, dacă aveți), pentru a sesiza neregulile din aceste Înscrisuri vitale pentru orice Asociație, știind că hotărârile Adunărilor Generale și Deciziile Comitetului Executiv hotărăsc orice într-o Asociație.
În concluzie, dacă nu există un proces verbal legal întocmit în urma unei Adunări Generale legal convocate (numai dacă șefii Asociației dvs. aduc dovada că i-au convocat pe TOȚI proprietarii și membrii Asociației, altfel totul e ilegal, nul absolut), șefii Asociației dvs. pot să vă impună vreo decizie sau hotărâre, altfel Instanțele vor anula acele acte, retroactiv !
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Conform disp L nr 196/2018
Articolul 48

(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentanţi care au o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarii în numele cărora votează.

(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociaţiei de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă şi se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condiţiile prevăzute la art. 47.

(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi pe bază de tabel convocator sau prin poştă cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, şi prin afişare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.

(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii de la data afişării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

(5) Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), obligă toţi proprietarii să participe, în proporţiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum şi la cheltuielile de funcţionare, administrare, întreţinere şi de înlocuire a părţilor comune sau a elementelor transformate sau create.

Conform dispozitii in vigoare hotararile adunarilor generale adoptate cu votul participantilor sunt obligatorii pentru toti proprietarii
In imobil de locuit in comun majoritatea dispune,
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ynocentta, de ce ați subliniat doar ce vă convine și nu ați sesizat din textul art. 28 al Legii nr. 196/2018, că este o obligație a oricărui șef de Asociație (președinte sau membru al Comitetului Executiv) să convoace (să anunțe) TOȚI proprietarii membri ai Asociației respective, altfel sunt nule hotărârile luate abuziv în acea ședință ilegală (NULĂ ABSOLUT) ?
Dacă tot aveți textul legii în față, de ce nu vedeți că art. 48, alin. 5 arată că dacă nu au fost legal convocate Adunările Generale, proprietarii nu sunt obligați să plătească lucrările de reparații și de administrare a părților comune.
Este foarte explicit textul acelui alineat - numai hotărârile luate în A.G., care respectă textul alin. 1-4 din art. 48 pot fi legale și aplicabile:
(5) Hotărârile luate în conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), OBLIGĂ toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de Adunarea Generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create.

Pentru a fi mai explicit în privința ilegalității convocării Adunărilor Generale, o rog pe Ynocentta (și pe alții) să comenteze alineatul 3 din art. 48 din Legea nr. 196/2018:
Art. 48. - (3) La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociației de Proprietari au fost convocați pe bază de Tabel Convocator sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu conținut declarat și Confirmare de Primire, și prin afișare la Avizier, hotărârile pot fi adoptate (...).

Eu zic că totul este extrem de explicit, că nu poți organiza o Adunare Generală dacă nu-i convoci pe TOȚI proprietarii membri ai Asociației, altfel, hotărârile luate în acea „adunătură” se vor anula, fără dubii, de Instanțe, așa cum am câștigat eu procese pe tema asta.
Vă dați seama, când vreodată șefii Asociației în care activez forțat, să poată să-i convoace pe toți cei 458 de proprietari ... cât vor costa Scrisorile Recomandate cu Confirmare de Primire pentru marea majoritate a acestora, care nu pot fi contactați ?
Apropo, noi nu mai avem de la înființare, din 23.12.1997, actele constitutive modificate conform noilor legi apărute ulterior ... astfel, noi nu știm care și câți mai sunt proprietari, dar și membri ai Asociației, semnatari ai Acordului de Asociere (această obligație este valabilă pentru orice Asociație de Proprietari din România).
De-asta tot repet și pe Facebook, că sunt total ilegale Asociațiile de tipul celei în care activez forțat (cu 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări), știind că e imposibil să declari Asociația noastră ca fiind un Condominiu, deoarece nu pot constitui legal un Condominiu cele 9 blocuri și 28 de scări ale așa-zisei Asociații de Proprietari, conform definițiilor aflate în Legea nr. 196/2018, art. 2, știind că eu nu am nicio proprietate comună cu celelalte 8 blocuri și 27 de scări ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din 28.09.2019 asociațiile de proprietari cu mai mult de un bloc care are proprietăți comune, ar trebui să se dizolve de drept, dar nu știm exact articolele de lege care să permită așa ceva. flory_mr flory_mr Eu locuiesc în cadrul unei Asociații de Proprietari cu 458 de proprietăți aflate în 9 blocuri și 28 de scări, situate pe 6 străzi diferite (conform ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de asociații de proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) ! flory_mr flory_mr Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri ... (vezi toată discuția)