Buna seara!
Am si eu o problema. Sunt angajat la o anumita firma de 10 luni de zile ca si operator calculator (asa este specificat in contract). Pot sa spun ca de la inceput au existat diferite probleme cu respectivul angajator, dar din cauza faptului ca am avut nevoie de acel loc de munca, nu am indraznit sa apelez la nicio institutie a statului pentru a mi le rezolva. Printre acestea pot enumera faptul ca nu s-au respectat atributiile din fisa postului, am semnat contractul in alb, si dupa nenumarate rugaminti (dupa aproximativ 2 luni) mi-a adus al treilea exemplar inregistrat la ITM care nu avea semnatura mea. Am facut prostia sa il dau inapoi si sa ii spun ca nu e semnatura mea, iar dupa inca o luna mi-a adus o copie scoasa la imprimanta pe care, ciudat lucru, aparea semnatura mea. State de plata am semnat vreo 3 din ianuarie pana acum in noiembrie(celalalte oare cine le-a semnat ?).
De curand, mi-am gasit un alt job, unde vreau sa incep cat mai repede munca(16.11.2009), si bineinteles am inaintat azi o cerere de incetare a contractului de munca cu acordul ambelor parti (fara preaviz) pentru ca am crezut ca putem rezolva totul pe cale amiabila, sa nu ii fac lui probleme. Insa angajatorul nu a vrut sa imi inregistreze cererea. Am incercat sa iau legatura telefonic cu el pentru a discuta si a rezolva problemele existente,implicit pentru de a-mi da un numar de inregistrare corespunzator cererii mele, dar acesta nu vrea deloc sa colaboreze. Cunoscandu-l, am indoieli ca imi va inchide contractul de munca la timp si ca imi va da toate drepturile salariale care imi cuvin, inclusiv pentru zilele de concediu neefectuate.
Ce ar trebui sa fac ca sa fiu sigur ca imi voi primi banii si voi putea ridica cartea de munca in termenul legal pentru a ma putea angaja legal la noul loc de munca ?
Sa trimit o demisie la zi (fara preaviz) cu anumite motivatii prin fax sau scrisoare recomandata ?
Va multumesc anticipat!
La un nou loc de munca va poate angaja fara sa prezentati acum cartea de munca urmand sa o duceti ulterior.
Demisia ar rezolva problema (inregistrata la firma sau trimeasa prin posta cu confirmare de primire) dar va trebui sa efectuati cele 15 zile de preaviz. Daca considerati ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile puteti demisiona cu art.79(8) codul munii: (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Puteti sesiza si ITM cu aceste probleme.
Eventuale drepturi salariale le puteti recupera (daca nu va sunt acordat) si prin hotarare judecatoreasca.
1. Codul muncii permite sa aveti mai multe locuri de munca (contracte individuale de munca - CIM)) in acelasi timp.
2. Noul angajator va poate face CIM fara a prezenta carnetul de munca. Dati o declaratie ca o duceti dupa ce o recuperati de la fostul angajator.
3. Puteti sa lipsiti si nemotivat iar angajatorul va trebui sa munceasca mai mult pentru a va concedia pe motive disciplinare.
4. Asadar, mergeti la noul loc de munca!
Va rog sa fiti atent si sa luati partea cea mai buna (bune sunt ambele sugestii) din sfaturile date de dl. Neagu si de dl. T Valeriu, respectiv..... faceti o sesizare la ITM impotriva angajatorului dumneavoastra pentru neindeplinirea obligatiilor asumate prin CIM (vedeti care sunt cele mai solide si probante argumente) si imediat trimitetii angajatorului dumneavoastra o demisie in care invocati art. 79 (8) din codul muncii, mentionand in aceasta demisie ca actionati de aceasta maniera deoarece nu au fost respectate clauzele CIM (detaliati ca si in sesizarea catre ITM).
Avand in vedere ca deja ati sesizat ITM-ul, puteti mentiona in notificarea demisiei ca daca in termenele legale nu va primiti drepturile salariale pentru perioada lucrata si documentele care sa ateste perioada lucrata, veti apela la obtinerea acestora pe cale legala.
Nu va recomand totusi absentarea nemotivata.
Puteti transmite demisia prin fax si aveti grija sa pastrati confirmarea.
Preaviz
alina_zna
V arog sa ma ajutati intr-o problema, a-si dori sa plec de la firma la acre lucrez, angajatorul persoana publica in lumea mondena, care are un comportament ... (vezi toată discuția)
Inplicatii juridice
anidarius
Sunt Director Economic, si de 2luni firma nu mi-a mai facut platile salariale. Ce implicatii juridice ar rezulta daca in cateva zile imi voi prezenta demisia ... (vezi toată discuția)