avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere !

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere, mai ales prin prezentarea declarațiilor scrise și semnate de către TOȚI proprietarii Asociației respective (pot fi și acte adiționale la Acordul de Asociere inițiat la înființarea Asociației respective).
Sunt curios cum se va aplica acest articol 50 la Asociația de Proprietari nr.71 din Brăila, știind că în cadrul acesteia sunt 458 de proprietari (teoretici, deoarece ei n-au mai fost verificați la Oficiul de Cadastru din 1997, de la înființarea A.P.71), care locuiesc în imobile alcătuite din 9 blocuri și 28 de scări, acestea fiind situate pe 5-6 străzi diferite, la mare distanță unele de altele:
Legea nr. 196/2018 - Art. 50. Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează:
a) în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari;
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic că acolo e o definiție generală pentru Acordul de Voință, al oricărui proprietar al Asociației.
Interesant este acest alineat din art. 50: Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează: b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar.
Eu zic că el se referă în special la semnarea proprietarilor în Acordul de Asociere, pe baza declarațiilor de Acord de Voință, scrise și semnate de .... FIECARE proprietar, pentru a dovedi calitatea de membri a fiecăruia dintre ei !
La Asociația noastră, nu știm câți din cei 458 de pseudo-proprietari mai sunt proprietari reali, dar nu știm nici câți dintre ei au semnat în Acordul de Asociere, pentru că altfel Adunările Generale au fost ilegal convocate, posibil convocând și semnând procesele verbale persoane care ori sunt chiriași, ori nu sunt membri semnatari ai Acordului de Asociere (mulți care erau proprietari membri în 1997 sunt decedați de mult), încălcându-se acest articol 2 din Legea 196/2018: o) Membru al Asociației de Proprietari - proprietarul semnatar al Acordului de Asociere sau al unei cereri depuse la Asociație.
Asociația nu mai e legală ca persoană juridică dacă nu se știe câți și care sunt membrii Asociației, obligatoriu semnatari ai Acordului de Asociere - altfel, Asociația se poate dizolva de drept, pentru că scopul ei nu mai e atins !
Cum noi nu știm câți mai sunt și membri și proprietari în Asociația noastră cu 458 de proprietari, este logic că putem cere dizolvarea, deoarece inclusiv la Adunările Generale au dreptul să voteze sau să candideze doar membrii proprietari, altfel se încalcă grav Legea 230/2007, art. 7 și art. 9 !


flory_mr
Nu mai faceti trimitere la L. 230/2007 care a fost abrogate.
Haideti sa ne concentram pe noua lege adica L.196/2018 care este mult mai acoperitoare.
Dupa divort, nu mai conteaza cum gatea si ce retete avea fosta nevasta.
Gata, s-a dus. Acum defilam dupa L. 196/2018
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
gigiz, utilizator
Eu invoc Legea 230/2007 pentru că acțiunile au existat înainte de 28.09.2018 și Instanțele vor judeca după acele articole din Legea veche. Oricum, sunt cam asemănătoare articolele referitoare la obligația de a fi și proprietar, dar și membru al Asociației, altfel nu poți conduce Asociația, sau nu ai drepturi depline !
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desființați asociatia. Uraaaa. Ce bine. Oricum aia care va administrau va furau. Domnul are o problema. Umple Internetul cu asemenea postări. E prezent pe FB cu asemenea postări și nu asculta din ce i se spune.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tovarășe „CEAU”, dacă nu ai răspunsuri la postările de pe avocatnet.ro, eu zic să nu ne stresezi cu copilăriile tale, știind că aici se discută probleme care-i privesc pe toți „blocatarii”, nu doar pe cei 458 de proprietari ai Asociației noastre, una dintre cele mai mari, dar și una dintre cele mai „penale” din România. Pe acest Forum se dezbat orice probleme juridice, din orice domeniu, dacă n-ai aflat.
Postând situațiile ilegale și total abuzive ale A.P.71 din Brăila, tot mai mulți au de învățat despre problemele care se pot ivi în Asociațiile lor, să poată acționa în Justiție în caz că așa-zișii șefi de Asociații de Proprietari abuzează de funcții, mint și păgubesc (înșeală) en-gros proprietarii din Asociațiile de Proprietari.
DAR MAI BINE SĂ REVENIM LA SUBIECT (SĂ FIM ON-TOPIC).
Cum procedăm dacă am descoperit că președinta și alți doi falși membri ai Comitetului Executiv nu erau (nu sunt) proprietari în cadrul Asociației noastre (implicit, nu sunt nici membri semnatari ai Acordului de Asociere) - nu ar trebui ca Instanțele să anuleze retroactiv toate actele semnate de aceștia, deoarece au încălcat, fără dubii, mai ales art. 7 și art. 9 din Legea nr. 230/2007 ?
Vedem obligația de a fi membri semnatari ai Acordului de Asociere, citind art. 7 din Legea 230/2007: „Înscrierea ulterioară în Asociația de Proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenți la Adunarea Generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora."
Citind art. 9, coroborat cu art. 5 din Legea 230/2007: „Proprietarii membri ai Asociației de Proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a proprietarilor, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și să fie aleși în structura organizatorică a Asociației de Proprietari”, observăm că dreptul de a vota și de a candida într-o funcție din cadrul Asociației de Proprietari îl au doar proprietarii care au semnat Acordul de Asociere și care astfel aduc dovada că sunt membri cu drepturi depline în Asociație.
Având în vedere art. 5 alin. 1, membrii Asociației sunt doar cei care au semnat acordul de constituire (de asociere).
Semnatarii procesului verbal de constituire a Asociației de proprietari sunt, până la constituirea în fapt a Asociației (conform art. 5 alin. 1, prin semnarea procesului verbal anexă a Acordului de Asociere), doar membri prezumtivi ai acesteia, adică persoane despre care se presupune ca vor fi membri ai Asociației.

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea asociațiilor care nu respectă definiția condominiului și au minim două blocuri care nu au conducte (proprietăți) comune ! flory_mr flory_mr Din ce văd, noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea tuturor Asociațiilor de Proprietari, să se separe pe câte o Asociație (un bloc cu conducte comune ... (vezi toată discuția)