Din trei frați X, Y si Z, primii doi sunt decedați, ca și părintii lor dealtfel. X are un copil care este unicul său moștenitor. Y are o soție supraviețuitoare dar nu are descendenți. Copilul lui X renunța la moștenirea de la Y (ca o favoare soției lui Y.) Ce se întâmpla când Z moare, în lipsa unui testament? Presupun că deoarece copilul lui X renunță la moștenirea de la Y, după decesul lui Z, acestui copil îi revine doar jumătate din masa succesorala a lui Z (partea ce i s-ar cuveni lui X). Ce se întâmplă cu cealaltă jumate din masa succesorala a lui Z, care i-ar reveni lui Y, ținând cont că Y este decedat dare are ca unic moștenitor pe soția sa?
Daca Z nu are descendenți sau soție supraviețuitoare, moștenirea acestuia îi revine în totalitate copilului lui X in calitate de nepot de frate, care vine la moștenire prin reprezentarea tatălui sau X.
Mulțumesc pentru răspunsul prompt și pentru completare; după cum ați presupus, Z nu are nici descendenți nici soție, dar am uitat să precizez explicit asta.
Mi se pare interesant că acest caz aparent contravine ideii de echitate deoarece "hazardul morții" (ordinea în care X, Y, Z decedează) are un efect asupra moștenirii. Dacă Z ar muri înaintea lui Y, masa succesorala a lui Z s-ar împarți între reprezentatul/copilul lui X și Y, iar apoi ar reveni (în părți egale ținând cont și de renunțarea copilului lui X la moștenirea de la Y) copilului lui X și soției lui Y.
Caz succesiune
Ana Mocanu
[b]X[/b] si [b]Y[/b] au fost casatoriti, au divortat si au facut partajul. Au impreuna un copil, [b]A[/b].
[b]A[/b] este casatorit cu [b]B[/b] si au un copil, ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Elleny
Este urmatoarea speta:
In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)