Contractul de vanzare cumparare dat cumparatorului are valabilitate sau cumparatorul trebuie sa aiba contractul in original. Daca se revoca, contractul autentic cel de ex trimis prin fax mai are valoare ????
incerc sa fac traducere libera a ceea ce ati scris. din cate inteleg eu exista un contract de vanzare cumparare incheiat in fata notarului public. prin urmare inseamna ca cel ce a semnat in calitate de cumparator a luat cunostinta de ceea ce scrie in contract. buuuun. prin urmare contractul este perfect valabil sin momentul incheierii. in ceea ce priveste faptul ca nu are decat o copie fax a contractului de ce m-ar interesa? eventual mai dati niste informatii...
pentru lael - da teoretic doar pentru terenuri se cere forma autentica. de ani de zile avocatii „se lupta ” sa poata incheia acte in ceea ce priveste contructiile, cele fara teren, dar cum e mult spus „fara teren” ca doara n-or levita , inca nu au castigat lupta asta cu notarii. dar timpul nu e pierdut B-)
[/quot
Contractul se semneaza inainte de primirea banilor . Faxul se trimite de catre notar cumparatorului care acesta livreaza banii intr-un cont. Eu ma refeream ce se intampla daca acel cumparator refuza sa livreze banii si notarul public nu elibereaza contractul in original partilor implicate in tranzactie ????
Buna ziua !
Orice contract prin care se vand bunuri imobile( terenuri, locuinte, imobile prin accesiune, etc) trebuie incheiate in forma autentica ad validitatem ( pentru valabilitate). Fiind contract sinalagmatic, daca cumparatorul nu a platit, atunci vanzatorul nu- i preda bunul, iar actul se desfiinteaza( rezolutiune).Acestea sunt aspectele juridice prezentate succint si cam lapidar, la drept vorbind.
Daca cumparatorul accepta desfiintarea contractului pe cale amiabila, va prezentati in fata notarului si o faceti, ceea ce cred ca nu va fi acceptat de cumparator, care cred ca va va amana cu plata. In cazul dumneavoastra- caci asta inteleg ca va intereseaza- pentru a desfiinta contractul, avand in vedere ca l- ati incheiat in forma autentica in fata notarului, pentru a desfiinta contractul este necesara o actiune in justitie , numita actiune in rezolutiune, pentru a desfiinta retroactiv toate efectele juridice.
Cu stima !
Cam confuza relatarea dvs. Sa intelegem ca este vorba despre un imobil? in orice caz, conform C. civil art. 1295 "Vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator, in privinta vinzatorului, indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul inca nu se va fi predat si pretul inca nu se va fi numarat". Aceasta definitie ar fi valabila in cazul unui contract incheiat prin simplul acord de vointa al partilor , si conform principiului consensualismului.
De la principiul consensualismului exista insa exceptii si anume:
a)-situatia in care legea impune ca o conditie de validitate a contractului forma autentica.
Astfel, potrivit art.2 al.1 din Titlul X „Circulatia juridica a terenurilor" din Legea nr.247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei si unele masuri adiacente) instrainarea si dobandirea terenurilor, indiferent de situarea (intravilan sau extravilan), destinatia sau intinderea lor, pot fi instrainate sau dobandite sub sanctiunea nulitatii absolute, prin acte juridice intre vii, numai daca actul a fost incheiat in forma autentica.
Vanzarea este un contract sinalagmatic, deoarece da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante. Vanzatorul este creditorul pretului si debitorul bunului vandut, iar cumparatorul este creditorul bunului vandut si debitorul pretului.
Asa fiind, regulile specifice contractelor sinalagmatice - exceptia de neexecutare a contractului, rezolutiunea pentru neexecutarea obligatiei de catre una din parti si teoria riscului contractului - sunt aplicabile si contractului de vanzare-cumparare.
3. Contractul de vanzare - cumparare este comutativ, intrucat existenta si intinderea obligatiilor reciproce sunt cunoscute de parti de la incheierea lui si nu depind de risc sau de un element aleatoriu, ceea ce face sa existe sanse de castig si pierdere pentru ambele parti contractante.
4. Vanzarea este un contract cu titlu oneros, ceea ce inseamna ca ambele parti urmaresc anumite interese patrimoniale, adica primirea unui echivalent in schimbul prestatiei la care se obliga, vanzatorul urmareste sa primeasca pretul ca echivalent al prestatiei sale, iar cumparatorul urmareste primirea bunului ce formeaza obiectul contractului in schimbul pretului.
5. Vanzarea-cumpararea este un contract translativ de proprietate din momentul incheierii lui.
Ca efect al realizarii acordului de vointa, se produce nu numai incheierea contractului, dar opereaza si transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator (art.1285 Cod civil).
Din momentul dobandirii dreptului de proprietate (acordul de vointa), cumparatorul suporta riscul pieirii fortuite a bunului (art.1082 - 1083 Cod civil). Vanzatorul va suporta totusi riscul in situatia in care a fost pus in intarziere cu privire la executarea obligatiei de a preda lucrul (art.1074 al.2 Cod civil) si nu reuseste sa dovedeasca faptul ca lucrul ar fi pierit si la cumparator daca l-ar fi predat la termen (art.1156 al.2 Cod civil).
Pentru ca din momentul incheierii contractului sa aiba loc stramutarea dreptului de proprietate, este necesar sa fie indeplinite urmatoarele conditii:
- partile sa nu fi convenit asupra altui moment cand va avea loc
transferul dreptului de proprietate;
- vanzatorul sa fie proprietarul bunului vandut, iar contractul sa fi fost valabil incheiat;
- obiectul contractului sa-l formeze bunuri determinate, certe;
- lucrul vandut sa existe.
Partile din contract au semnat contractul in fata notarului iar notarul asteapta probabil sa se efectueze dovada platii pretului, pentru a autentifica actul de vanzare-cumparare.
Cel putin teoretic, asa ar trebui sa se intample...
Daca l-a autentificat anterior platii pretului, poate cred sa anuleze autentificarea pe acest aspect.Am zis cred...:)
Oricum contractul de vanzare-cumparare este nul pe aspectul neachitarii pretului...
Daca e vorba de un imobil trebuie forma autentica adica actul trebuie stampilat de notar.
Se poate incheia actul in fata notarului si pretul sa fie achitat ulterior.Actul nu ar fi nul in acest caz.Depinde cum este prevazut in contract.