avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la dezvoltator, iar acum apar cu restanță la fondul de rulment de anul trecut. Este posibil ca asociația să mă oblige, ca nou proprietar, să plătesc din urmă?

Buna seara!
Am cumparat acum 1 luna un imobil nou de la dezvoltator, intr-un bloc construit anul trecut. Nici nu am apucat sa ma mut ca deja apare la avizier restanta la Fondul de rulment de anul trecut. Cum se poate ca Asociatia de locatari sa ma oblige ca nou proprietar sa platesc acest Fond de rulment neachitat in urma cu 1 an? Exista o lege cu privire la noii proprietari care sunt obligati de Asociatia de locatari sa achite datorii din urma ale dezvoltatorului? Dezvoltatorul nu a vrut sa platesca pt ca apartamentele erau nelocuite.
Sau ce se poate face in aceasta situatie?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adydeac , utilizator 18:04, 2 Decembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati sa faceti abstractie de formularea (probabl nefericita) de pe lista de plata (fond de rulment aferent lui 2017). Fondul de rulment nu e aferent unei perioade, pentru ca nu e o obligatie periodica. Fondul de rulment are anumiti parametri de calcul (stabiliti prin lege) si reprezinta o rezerva a asociatiei. Adica in cadrul asociatiei se decide ca fiecare proprietar sa aiba un fond de rulment de, sa zicem, 100 RON. Banii respectivi pot fi folositi pentru urgente, fondul de rulment urmand a fi reintregit dupa. Banii respectivi puteti sa ii solicitati sa va fie returnati daca vindeti apartamentul, urmand ca noul proprietar sa intregeasca suma.
10 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci, haideti sa va spun ce e cu fondul de rulment (am fost administrator de imobil, cu cursul de administratori facut, cu patalama de la primarie, etc).

Este un fond pentru plata cheltuielilor curente, pana la afisarea si incasarea lor. Deci este practic o suma de bani (legea spune ca trebuie sa fie cel putin egala cu maximul cheltuielilor lunare pe ultimele 12 luni) incasata in avans.
Nu se percep penalitati pt neplata fondului de rulment.
Fondul de rulment se returneaza fostului proprietar in momentul cand cere adeverinta de la asociatie cum ca e cu plata cheltuielilor la zi, inclusiv pe luna in curs, data in momentul vanzarii apartamentului. Notarii cer de obicei aceasta adeverinta cu o zi inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare. Noul proprietar are obligatia de a reintregii (de a plati mai exact) fondul de rulment aferent apartamentului nou achizionat.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


adydeac a scris:


Nu se percep penalitati pt neplata fondului de rulment.

Domnu' fost administrator, sunt zeci de topicuri pe forumul asta in care se arata contrariul, inclusiv temeiul legal -> www.google.com/search?q=pena...
Vedeti L196/2018 (sau precedenta lege dupa care v-ati luat asa zisul "atestat")
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. [...]


Cu ce ati facut calculele cotelor de plata cat ati fost admin, cu pixul? Ce program vi s-a prezentat la cursul de administrator, programul meciurilor de fotbal?!
Toate softurile de calcul ale cotelor au un checkbox pt aplicarea penalitatilor si pt fd de rulment, in concordanta cu hotararea asociatiei.
Unde sunt oameni de calitate nu e nevoie de penalitati. Dar sunt multi zgarie-branza care nu vor sa plateasca fd de rulment. Fara penalitati nu l-ar plati nici intr-o suta de ani!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul CipM,

Mai cititi o data atent articolul pe care l-ati mentionat: "poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță".

Fondul de rulment nu constituie restanta, pentru ca nu exista o factura sau vreun cost asociat pentru plata lui. Este o incasare in avans pentru plata cheltuielilor curente:
Art. 24. -
(1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.

Daca nu ai fond de rulment constituit, ai obligatia sa platesti cheltuielile in 5 zile de la afisarea lor, nu in 30 cat e pentru cei cu fond de rulment platit. Astfel, penalitatile curg incepand cu a 6-a zi.

Lasati topicurile doar de pe un anumit site - sunt o groaza de "voci" care duc discutia in directia in care vor ei, aceeasi la o groaza de topicuri, care mai de care mai diverse, si, culmea, au solutie la orice problema. Mai puneti mana pe lege, norme de aplicare, iesiti din bula! Despre ce vorbim?!?! E ca si cum ati lua dintr-un text/lege doar ce va convine.
Legea asociatiile de proprietari in vigoare este L196/2018. Art 24 pe care l-ati dat e din HG 1588/2007 in prezent abrogat. Am redat in mesajul #3 articolul 72 din L196/2018 despre fd de rulment. Cred ca am dovedit ca am pus mana pe lege, spre deosebire de dvs care ati pus mana pe legea veche si nici p-aia n-ati inteles-o :))

Cuvatul/termenul de "restanta", nefiind expres definit in lege (si aia veche si cea noua) are intelesul din DEX, anume de "plată neachitată la termen", adica orice fel de plată neachitata la termen--> [ link extern ]
"Restanta" este orice suma neachitata la timp de catre proprietar asociatiei. Legea asociatiilor de proprietari reglementeaza raporturile intre proprietari si asociatie, nu intre asociatie si furnizori si nu conditioneaza sistemul de penalitati al asociatiei de penalitatile la furnizor.
Poate n-ati aflat pana acum dar, practic, sistemul de penalitati al asociaitiei nu are rolul principal de a recupera penalitatile la furnizor ci de a preveni ca asociatia sa nu devina un C.A.R. fara dobanda pentru proprietari.

adydeac a scris:

Daca nu ai fond de rulment constituit, ai obligatia sa platesti cheltuielile in 5 zile de la afisarea lor, nu in 30 cat e pentru cei cu fond de rulment platit. Astfel, penalitatile curg incepand cu a 6-a zi.

Asta trebuie sa fie inventia dvs, nu exista o astfel de prevedere legala.
Daca veti aplica penalitati incepand cu 6-a zi de la afisare veti face o ilegalitate, indiferent daca proprietarul a platit fd de rulment sau nu. Vedeti in L196/2018:
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.


Ati uitat sa spuneti ca si cei care tin cursurile de administratie dimpreuna cu cei care fac softuri de administratie sunt "în bulă". Numai dvs singur ati iesit :))) Sa fiti sanatoas acolo unde sunteti iesit, maxime succese!

Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)
Penalitati (?) cand restanta+cota curenta i.r. i.r. Mi se solicita PENALITATI pentru neplata intretinerii pe 2 luni anterioare (lunile de vara, fara furnizare de caldura => cu cote mici) cand Restanta (300. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua . am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri ... LoredanaM. LoredanaM. Bună ziua . Am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri din partea celor care cunosc mai bine situația. Locuim într un bloc unde sunt mulți ... (vezi toată discuția)