avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... paradox juridic sau m-a fentat instanta?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

paradox juridic sau m-a fentat instanta?

buna,
am cerut printr-o cerere reconventionala, constatarea nulitatii absolute a unei incheieri civile pronuntata intr-un dosar necontencios, pentru ca lipsesc datele de identificare ale petentei (ce trebuiau specificate obligatoriu prin lege si ncpc). Motivarea, temeiul de drept, taxa, totul acestea le-am facut.
La primul termen, instanta invoca din oficiu exceptia inadmisibilitatii solicitarii de constatare a nulitatii absolute a incheierii civile pe care o admite motivand faptul ca puteam sa fac apel la acea incheiere.
Baiul e ca (si am spus si dovedit lucrul asta) dreptul la apel mi-a fost ingradit, si instanta a zis ca nu se poate pronunta pe chestiunea asta caci nu e de resortul ei.
Am ramas oarecum blocat neintelegand ce se intampla si n-am mai repetat si ceea ce am scris. Acum cateva minute am putut citi incheierea de sedinta si realizez ca am fost dus de nas. De ce? Atat judecatoarea cat si avocata partii adverse "m-au facut" sa nu vorbesc deloc despre motivele reale, adica alea care le-am scris.
Si uite asa ma trezesc astazi ca judecatoarea si avocata au reusit sa-mi deturneze "atentia". Norocul meu ca le-am scris explicit si cu lux de amanunte (lege, articol, motive, etc) in intampinare si cerera reconventionala, motivele pentru care cer sa se constate nulitatea absoluta.
Acum ma gandesc sa depun la dosar note de sedinta si sa-i zic doua vorbe judecatoarei. Baiul e ca nu stiu vorbi juridiceste.
Pe aceasta cale rog o persoana cunoscatoare a aceste "limbi straine", sa-mi dea o idee pentru a-i spune judecatoare-i sa-si modifice hotararea asupra exceptiei si a constatarii. Inca n-am depus chitantele originale cu cheltuielile de judecata si daca tot risc sa ma duc in apel, bara-mi sa le depun atunci si nu acum.
Reamintesc faptul ca incheierea aia nenorocita este lovita de nulitatea absoluta din cauza nerespectarii art425(1c si 3)/NCPC iar eu prin aceasta actiune incerc sa obtin constatarea nulitatii.
Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 12:39, 29 Noiembrie 2018
Stimate domn, nu v-a fentat nimeni, trebuia sa vă luați avocat, care ar fi știut care este calea legală de atac.
Dacă oricine ar ataca orice după cum crede de cuviință ne-am lovi de o regresiune în sfera omului de cavernă, ne-am întoarce la haosul primordial, fără vreun element ordonator.
Mergeți cu înscrisurile la un avocat și aflați dacă mai puteți face ceva.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
domnule avocat, ati avea perfecta dreptate daca asa ar fi situatia, insa aici nu vorbesc despre calea de atac care ar fi trebuit sau nu sa o fac cu privire la respectiva incheiere ci de faptul ca eu mi-am motivat actiunea de constatare a nulitatii absolute a acelei incheieri pe motive precise de forma si care protejeaza un interes general, iar instanta (cu sustinerea/indrumarea avocatei oarecum), a reusit sa mi-o respinga pe cu totul alte motive care, repet, nu au absolut nici o legatura cu motivele de forma ale actului incheierii respective.
nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles!!!
in mare: eu cer instantei in scris sa constate nulitate pe motive de forma si instanta respinge cererea pe oratoriul meu in care am vorbit de o circumstanta atenuanta.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Username33, utilizator
intrebarea mea, sper clara, este:
instanta poate sa revina asupra deciziei luate printr-o incheiere de sedinta asupra solutionarii unei exceptii?
daca "DA", prin note de sedinta cum ar fi indicat sa ii zic judecatoarei ca motivele pentru care a admis exceptia nu sunt in fapt si motivele invocate de mine in scris?
multumesc
Nu poate, din păcate!
In fapt am cerut constatarea nulitatii absolute a doua acte juridice in doua capete de cerere distincte principale (dar care cred ca au caracter subordonat): un PV al unei AG si incheierea civila pronuntata in baza acestui PV. Partea adversa a incheiat in ascuns acest PV ignorand total legea si statutul persoanei juridice. Eu am aflat tarziu de PV si incheiere si deci nu am putut contesta in termenul legal. Capatul de cerere cu constatarea nulitatii absolute a PV-ului inca nu a fost solutionat. Dat fiind faptul ca incheierea aia are caracter subordonat PV-ului si ca am cerut intr-un al treilea capat de cerere distinct anularea retroactiva si in totalitate a tuturor actelor subsecvente incheiate in urma actelor constatate nule, oare ar mai fi vreo sansa sa mai constate/declare nulitatea incheierii?
Mai precizez ca nu sunt reprezentat de avocat, si daca as face note de sedinta in care sa ii aduc aminte motivarile mele de drept facute in scris, banuiesc ca instanta va fi "ingaduitoare" cu cei care nu sunt practicieni si deci nu cunosc bine procedurile si toate restul. Ce parere aveti?

Inteleg perfect raspunsul DVS. domnule avocat! Cu alte cuvinte, judecatoarea mi-a lasat sa intrevad finalitatea acestui capat de cerere si deci sa ma pregatesc de apel.
In acest caz am o alta intrebare va rog: eu am facut multe cheltuieli pentru acest proces - in principal copii xerox si taxe judiciare de timbru pe care vreau sa le recuperez in totalitate. Dupa cum se preconizeaza finalitatea nu-mi vor fi acordate cheltuielile de judecata sau vor fi doar in parte, ori aici vorbesc de aproximativ 500 ron care pentru mine din pacate este o suma mare - dosarul are 3 volume,
Sa depun acum chitantele de la copiile xerox sau nu?

Precizez ca am cerut si responsabilitatea civila a reprezentantului persoanei juridice si repararea prejudiciului in totalitate, tot ca un capat de cerere distinct, si am plecat pe premiza "nu exista PV-ul si/sau incheierea nu trebuia sa fac nici o cheltuiala/demers pentru a-mi apara drepturile". Acest capat de cerere nici el nu este solutionat.

Multumesc de raspuns

Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
Username33, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a incalcat sau nu principiul contradictorialitatii? Username33 Username33 buna, se da speta urmatoare - cerere de instituire sechestru judiciar bunuri mobile apartinand unei persoane juridice dar aflate in posesia unor persoane ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa denumesc un parat ca sa cer nulitate absoluta a unei incheieri civile? Username33 Username33 Buna, intr-un dosar pe cale necontencioasa, un judecator (stagiar) a dat o hotarare (incheiere civila) fara sa respecte forma impusa de NCPC pentru ... (vezi toată discuția)
Motiv de nulitate pvc invocat in apel Gepetto25 Gepetto25 Rog un sfat: In prima instanta am castigat si instanta a anulat procesul verbal de contraventie ca fiind netemeinic. Paratul a facut apel si a mentionat ... (vezi toată discuția)