Buna,
intr-un dosar pe cale necontencioasa, un judecator (stagiar) a dat o hotarare (incheiere civila) fara sa respecte forma impusa de NCPC pentru incheierea valabila a actului.
Problema e ca in hotararea data s-a facut mentiune doar la numele persoanei juridice, omitandu-se celelalte date de identificare precum CIF-ul si sediul care conform art. 425 alin 1 lit c ar fi trebuie sa fie specificate.
Eu sunt membru fondator al persoanei juridice si dupa 6 luni (cand am aflat de respectiva incheiere) am facut o cerere in care, pe langa altele, am solicitat si constatarea nulitatii incheierii in baza art 425(1c)/NCPC. Instanta insa a invocat si admis exceptia inadmisibilitatii constatarii nulitatii incheierii civile, motivand-o ca in fapt puteam sa fac apel, ignorand practic toate motivele de fapt si de drept ce le-am scris eu in cererea de chemare in judecata.
Bineinteles ca voi face apel la hotararea care va fi data, insa ma gandeam (ca pana se termina cercetarea procesului) sa fac un alt dosar in care sa-i cer instantei doar constatarea nulitatii absolute si sa o rog sa conexeze dosarele intre ele.
Neavand studii juridice, stiind ca doar exceptia are putere de lucru judecat, va intreb:
pot sa fac o astfel de cerere si fara sa trebuiasca sa definesc un parat? Practic consider ca de vina e doar judecatorul stagiar care nu a scris hotararea cum trebuie si nimeni altcineva.
Multumesc anticipat
Solutia nu este constatarea nulitatii acelui act intrucat nu e nul, e incomplet. Cereti indreptarea erorii materiale si identificarea completa a persoanei juridice in dispozitivul incheierii in conformitate cu disp. art. Art. 442 Cod pr. civila :
Îndreptarea hotărârii
(1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale cuprinse în hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu ori la cerere.
(2) Instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu. Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar ca ele să dea anumite lămuriri.
(3) În cazul hotărârilor, îndreptarea se va face în ambele exemplare ale hotărârii.
multumesc pentru raspunsul doamna avocat
in acea hotarare (incompleta cum spuneti) eu - persoana fizica, nu sunt parte si sunt aproape sigur ca-mi va fi respinsa o eventuala cerere de indreptare intrucat cele 15 zile au trecut de mult plus ca eu nu am calitate procesuala activa (petenta fiind o persoana juridica eu fiind doar membru al acesteia). plus ca doar petenta prin reprezentant legal ar fi putut sa ceara aceasta indreptare.
ce ma intereseaza pe mine insa este ca acea hotarare - ca act juridic, sa fie constatat nul din cauza ca elementele de identificare ale petentei nu sunt mentionate asa cum o impune expres NCPC. Practic, daca hotararea ar fi declarata nula pe motive de forma, persoana care se prevaleaza de calitatea de reprezentant al persoanei juridice nu ar mai putea-o face in baza acestei hotarari.
Totusi intrebarea mea era alta : pot sa cer instantei constatarea nulitatii absolute a unei hotarari fara sa trebuiasca sa precizez vreun parat? Practic eu nu am pretentii fata de o persoana anume.
Incheiere nerecurata
sphinx
o judecatorie da o sentinta civila prin care se constata nulitatea relativa a unui contract de vanzare-cumparare.
paratii fac recurs in termen legal.
tot ... (vezi toată discuția)