avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot cere daune pentru neeliberarea in termen a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot cere daune pentru neeliberarea in termen a adeverintei de salariat

Am solicitat fostului angajator eliberarea unei adeverinte de venituri. Acesta nu a raspuns de aproape un an de zile. Pot cere in instanta obligarea acestuia la eliberarea adeverintei si plata de daune? Ce fel de daune? Am vazut ca sunt mai multe categorii si nu stiu unde ma incadrez. Multumesc.
PS La multi ani!
Cel mai recent răspuns: cristina2008 , utilizator 10:54, 2 Decembrie 2018
Puteți cere in instanta obligarea acestuia la eliberarea adeverintei si plata de daune.
Da, daunele constituie o modalitate normală intr-o societate democratică.
Este si o durată de timp foarte îndelungată.
Mie imi pare chiar o bătaie de joc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am citit despre daune interese, daune cominatorii, ce fel de daune as putea cere?
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

".... spre deosebire de daunele interese, prin care se urmăreşte acoperirea prejudiciului suferit de creditor datorită neexecutării unei obligaţii, daunele cominatorii au ca finalitate determinarea debitorului la executarea obligaţiei; daunele cominatorii se datorează debitorului obligaţiei de a face sau de a nu face; ...."
[ link extern ]

Cornel Vasile a scris:

Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

".... spre deosebire de daunele interese, prin care se urmăreşte acoperirea prejudiciului suferit de creditor datorită neexecutării unei obligaţii, daunele cominatorii au ca finalitate determinarea debitorului la executarea obligaţiei; daunele cominatorii se datorează debitorului obligaţiei de a face sau de a nu face; ...."
[ link extern ]

Spuneti ca as putea cere daune interese pentru prejudiciul suferit pana in prezent si daune cominatorii de la introducerea actiunii pana la eliberarea efectiva a adeverintei?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea patrimoniala a angajatorului sake sake Avand in vedere Codul Muncii, si anume: Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să ... (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturilor salariale restante Papp Cristina Carmen Papp Cristina Carmen Buna ziua~ In calitate de salariat al unei societati comerciale care nu mi-a achitat drepturile salariale restante de 4 luni de zile, as dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)
Se pot obtine daune in conflictele de munca?de ce natura?? ady_deva ady_deva Am un proces pe rol pentru neplata orelelor suplimentare,inainte de proces am incercat medierea printrun mediator dar nu au venit la mediere, si am platit ... (vezi toată discuția)