Buna ziua. Astăzi am incercat sa înmatriculez in Romania, masina cumpărată noua din Italia, in mai 2018.
Sunt persoana fizica, iar la anaf mi-au cerut sa plătesc tva pentru masina, ca sa imi poata elibera documentul necesar la poliție. Masina este personala, a fost cumpărată din Italia prin credit bancar, a fost inmatriculata în Italia, am circulat cu ea aproximativ 6000 km, am avut asigurare in italia valabilă și toata taxele achitate. Este normal sa mi ceara sa plătesc tva din nou in Eomania? Asta ar insemna sa mai plătesc inca aprox 3000 euro.
Din pacate se pare ca masina dvs se incadreaza la categoria masini noi si in acest caz trebuie sa platiti tva in Romania.
Daca ati cumparat-o in urma cu mai putin de 6 luni sau a efectuat deplasari sub 6.000 km inseamna ca este masina noua si trebuie sa platiti tva in Romania.( trebuia sa veniti cu ea in Romania cand avea 6 luni si o zi si parcursi 6.001 km).
Vestea buna pentru dvs este ca va puteti adresa Ministerului de Finante din Italia si sa cereti sa va ramburseze tva-ul achitat in Italia.
Am inteles. Masina a fost cumpărată în 24.05.2018, este obligatoriu sa aiba macar 6001 km parcurși? Pentru ca are mai mult de 6 luni :)
Multumesc pentru răspunsul rapid.
Exact. Trebuie sa aibe macar 6001 km parcursi in momentul in care doriti sa o inamatriculati in Romania. Astfel va fi considerata masina veche si nu trebuie sa platiti tva in Romania.
Am si eu o intrebare. Daca cumpar din Germania ( adica comand si configurez o masina noua pentru ca pe situl producatorului in Germania este mai ieftina ca in Romania) trebuie sa platesc in Romania TVA? Daca da, se poate cumpara fara TVA (MWST) sau cere rambursarea lui in Germania? Cumpararea evident ca se face de la o reprezentanta de acolo.
TVA-ul pentru masina noua cumparata in Germania si inmatriculata in Romania se achita in ROMANIA.
In practica am vazut ca unele firme din Germania cer sa li se plateasca ca si garantie contravaloarea tva-ului german (MWST). Dupa ce cetateanul sau firma romaneasca inmatriculeaza masina in Romania si trimite dovada firmei din Germania, firma germana restituie aceasta garantie (tva german, MWST).