Băiatul cel mare (17 ani) îmi spune că sacrificiile mele nu fac doi bani și că e datoria mea să am grijă de el pentru că mi-am luat angajamentul la tribunal, așa că acum sunt ,,bătaia lui de joc". Cât timp mai sunt obligată să-l întrețin?
In urma unei hotarari definitive si irevocabile mi s-au incredintat cei doi copii ,dupa un divort in urma cu 11 ani .. Baiatul cel mare avand acum aproape 17 ani , imi reproseaza ca sacrificiile mele nu fac doi bani si xa este datoria mea sa am grija de el pentru ca mu-am luat angajamantul la tribunal.. asa ca acum sunt "bataia lui de joc"... Mentionez ca de 11 ani ,locuiesc cu chirie impreuna cu cei doi copii,ambii baieti ,mai intai intro garsoniera si acum intrun apartament cu doua camere pentru a le putea oferi conditii pentru a nu imi reprosa absolut nimic ..dar se pare ca totul in zadar . . Am un salariu modest, lucrand ca menajera.. Baiatul desi ar putea merge sa isi gaseasca de lucru pe timp de vacanta nu vrea pentru ca nu ii place munca..iar cu scoala este tot timpul pe linia de plutire ... multe corigente pana in ultima clipa ..
De mentionat ca nu mai avem nicio legatura cu tatal ,nu primim niciun ajutor...
Intrebarea mea este cand pot sa ii zic ca gata nu mai pot avea grija de el, sa se descurce singur daca nu ii mai convin regulile si traiul de aici???
Va multumesc..
La virsta lor , 17 ani, au frustrari comparindu-se cu alti colegi care au o situatie materiala mai buna.Nu s-au lovit inca de greutatile vietii si probabil muncind si ocupindu-va si de gospodarie n-ati avut timp suficient sa va ocupati mai mult de baiatul cel mare in sensul ca treptat sa-l obisnuiti cu anumite responsabilitati.Oricum ideea nu e sa " scapati de el " fiindca veti imbatrini si veti avea nevoie de ajutorul lui la batrinete.Cautati carti legate de pedagogia copilului , sa incercati chiar daca e cam tirziu , sa mai reparati ce se poate repara in educatia lui.Fiindca trebuie sa tineti cont ca, inca nu au o gindire matura si arunca vorbe la intimplare , care ranesc nefiind prea constienti de asta.A rezolva o problema nu inseamna a incepe cu reprosurile si critica ci a va concetra pe solutie , pe rezolvarea problemei.Trebuie sa-i explicati cu calm si rabdare ca astea sint posibilitatile , faceti tot ce puteti sa-i puneti ceva pe masa, platiti chetuielile casei ( puteti sa-l puneti chiarsa tina o evidenta a cheltuielilor sa vada cum se duc banii si pe ce) si explicati-i fara critici si acuze , ca daca are nevoie de mai multi bani poate sa incerce sa caute un job part-time,.Dar totul cu rabdare , calm si fara critici si reprosuri fiindca nimanui nu-i place sa fie criticat si acuzat , chiar daca pe drept.Fiindca trebuie sa invatati sa comunicati cu copiii dvs. nu sa vii ostilizati.,Chiar daca obosita fiind de munca , griji si greutati , nu prea mai aveti timp si rabdare pentru o buna comunicare.Puteti chiar sa-i cereti sfatul ( chiar daca stiti ca e sau vi se pare inutil !) numai ca sa -l implicati treptat in cautarea de solutii ceea ce va duce in timp si la obisnuita lui de-a se implica si de a cauta solutii singur.NU UITATI ! In pedagogie si in general in procesul de educatie functioneaza zicala : " Gizele se prind cu miere nu cu otet ".
cyan
Moderator 15din 16 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu ati solicitat la divort plata pensiei alimentare?
De cand a inceput baiatul sa aiba "pretentii"?
Al doilea copil ce varsta are? El ce comportament are?
Apelati la instanta si politie sa fie gasit tatal pentru a fi obligat sa plateasca pensie alimentara pentru cei doi copii, puteti solicita plata pensiei pentru ultimii trei ani si pana la implinirea varstei pentru care nu mai are obligatii.
Sfatul meu, mergeti cu ambii copii la un psiholog, in mod cert si al doilea copil este sau va fi influentat de comportamentul fratelui, "daca lui nu ii face nimic sau nu poate, nici mie nu are ce sa imi faca mama!"
Sfaturi ati primit si de la ceilalti utilizatori, aici primiti numai sfaturi, insa decizia trebuie sa o luati dvs. cum veti proceda, carti de pedagogie, vorba buna, psiholog, apelarea la instanta pentru obtinerea obligatiilor din partea tatalui, numai daca este decedat nu veti obtine drepturile restante si pe cele viitoare.
Nu aveti ce sa va reprosati, este evident ca lipsa tatalui din familie a condus la situatia actuala.
Baietii sunt tinuti in frau de catre tati, fetele sunt printzesele mamelor.
Din pacate pentru copiii nostri, grija fata de ei inseamna si sa-i lasam in centre de plasament, sa-i abandonam plecand lamunca in strainatate...
Copiii datoreaza respect parintilor lor. Cf Cod civil. Daca el isi indeplineste aceasta datorie, si dv. o puteti indeplini pe a dv.
Cat despre restul, cred ca sunteti obosita, poate de aici reiese nedreptatea fata de copil. daca a creste acesti doi copii este numai o obligatie, fara iubire, atunci asta a inteles si copilul, corvoada si obligatia. Doar iubirea inseamna empatie si acolo el putea sa inteleaga prin ce treceti dv.
Nu stiu exact cum ii intretineti, dar un apartament de doua camere, singur intretinator, nu pare chiar rau. Sunteti insa nedreapta si referitor la cerinta ca el sa lucreze, el va lucra atunci cand propria motivatie interna ii va cere. Nu are bani de mers la mare, de telefon sau de iesit in oras? Va putea lucra.
Despre scoala, nu stiu cat de inalte sunt studiile dv. asa incat vi se pare ca abia se tine pe linia de plutire si sa stiti ca nu e lucru usor sa se mentina acolo un elev din sistemul public de invatamant. Cum ii e la scoala? Se implica, are profesori care au o buna comunicare cu elevii, are teme, il obosesc, ii plac? Stiti ce se intampla cu el, prin ce trece, ce traieste zilnic, in framantarile de adolescent?
Pe parte juridica poate cereti intretinerea de la tatal lor. Intretinerea catre copiii dv. poate fi micsorata cu sume care sa asigure insa un ajutor psihologic pentru dv. si ei ca sa reparati relatia?
Când băiatul împlinește 18 ani devine adult. În cazul în care va mai spune că sunteți obligată să - l întrețineți , ii puteti răspunde ca începând din acea dată se poate muta. Mai spuneți că nu sunteți obligată , în viitor, sa ii plătiți studiile superioare. Si
in cazul in care nu ia 6 la bac, nu sunteți obligată să - i plătiți taxa la înscriere pentru o nouă sesiune bac. ( Am avut în vedere faptul că este corijent la mai multe materii ) . Pe timp de vara copii unor milionari din
America alcătuiesc echipe si varuiesc case. Si nu este o rușine. Si nici nu cer de la părinți. Pentru neplata pensiei puteti să - i faceți plângere penală. Introduceți acțiune în instanță pentru pensia băiatului mai mic.
Nu stiu cum va descurcați. Ca să plătiți chiria unui va costa cel puțin 500 lei/ lunar. Chiar dacă aveți contract de comodat. La acesta se adaugă și celelalte cheltuieli .
Si încercați să nu mai faceți toată munca singura.
Esti obligat sa iti sustii copilul in continuarea studiilor, sigur ca esti. El trebuie doar sa se inscrie la studii.
Oricum ar fi, nu asta e solutia, pe cale legala, ci pe cale de... suflet, sa-i spun asa. E nevoie de comunicare. E in regula sa comunicati cu el, sa-i spuneti ca da, sunettio obligata, dar nu exista o limita legala minima sa asigurati atatea sute de lei pe luna, ci cat puteti. laa fel cu treburile in casa, cat puteti, atata e. Vor mai mult, pot ajuta.
Totusi, e extrem de important nivelul de trai al copiilor, ca sunt menajere cu salariul minim pe economie si sunt menajere cu venit peste mediu.