Buna ziua! Am colaborat cu o editura pentru realizarea de ilustratii pt cartile de copii. Au avut termen de 30 zile sa`mi vireze plata in cont. Vineri a fost penultima zi si banii inca nu erau livrati. In caz de maine nu apar in cont, ce pot face?
In contract spune ca am drepturi de autor 5 ani. Ce implica asta mai exact? Timp de 5 ani ar trebui sa primesc si un anumit procent din vanzarile cartilor respective sau cum?
Da, perioada de 5 ani reprezinta si obligatie dvs. de a acorda exclsivitatea acestor ilustratii , practic, timp de 5 ani cat va dura contractul nu aveti dreptul de a face ceva de natura a incalca aceasta clauza, intrucat ati cedat aceste drepturi editurii. Totodata , ei trebue sa va plateasca suma la care s-au obligat . Ce alte clauze mai exista acolo, in contract? care este sanctiunea in caz de incalcare de catre una dintre partile contractante?
Pai lucrurile sunt foare clare, intocmai cum va spuneam, dvs. ati cedat drepturile de autor pe o perioada de 5 ani , angajandu-va contractual pentru mai multe lucrui, cum ar fi acel de garantare a faptului ca este o lucrare originala , ca cesionarul nu risca a fi urmarit sau sa sufere vreo paguba prin ichieerea acestui contract.exista si o clauza de confidentialitate si de neconcurenta conform careia dvs. nu veti mai putea semna vreo lucrare cu acelasi subiect ,in caz contrar urmand a plati daune interese. Iar in caz de incalcari ale dreptului de autor veti restitui banii incasati si veti plati si cheltuieli de judecata. Daca dvs. v-ati predat lucrarile la data stabilita prin contract , respectiv 15-09. ar fi trebuit ca in termen de 30 de zile sa va incasati plata( pretul cesiunii care este de 2000 lei), si inteleg ca se va plati o singura data) . Cum inteleg ca cesionarul a intarziat, va trebui fie sa va intelegeti pe cale amiabila, fie sa apelati la instanta judecatoreasca competenta.
am reveni cu vesti proaste. nu mi`au virat plata. am sunat`o pe doamna cu care am colaborat si a spus ca saptamana trecuta, cei de la contabilitate au zis ca vor face platile vineri (care a trecut). i`am zis hai treaca de la mine, a fost vineri, venea weekendul si nu a mai facut nimeni nimic..intr`un final le`am dat termen pana miercuri. daca nu se intampla nimic, ma duc la sediu la ei. si acolo ce fac? sa zicem ca fac scandal si gata..dar daca tot nu se rezolva? cum procedez?