La o asociatie de proprietari sa hotarat retinerea fondului de rulment in rate ( 5 lei) lunar pe lista cu cheltuielile lunare ( in medie sunt cam 12 luni de plata ). Trebuie sa se taie chitanta separat pentru acesti 5lei sau se poate incasa suma totala de plata compusa din cheltuieli lunare +fond si sa se specifice ca 5 lei reprezinta fond .cunosc legea 196/2018 dar consider ca prevederile art.72 punct 4 se refera la plata integrala si nu la plata esalonata pe o perioada de cel putin 10-15 luni nu vreau sa incalc legea . Multumesc.
-Vă rog să nu mai scrieți exclusiv cu majuscule. Mulțumesc-
Potrivit art.72 ( 3) este vorba de fondul incasat anticipat .Nu poate sa fie acelasi lucru cu incasarea pe o perioada de 40 luni ( locatar cu intretinere peste 200 lei lunar) .De asemenea nu cred ca este normal ca pentru un total de plata in care este si fondul de rulment sa se taie mai multe chitante ( ex. apa, canal, energie ,administrative, reparatii, rulment,etc.) doar ca asa este specificat in lege .Legea este un cadru general , putem sa mai adaptam si noi cu cunostinte din Codul Fiscal sau sa stabilim prin ROI.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Si pana acum (toata legislatia asociatiilor de locatari / proprietari) se proceda la incasarea Fd. rulment si eliberarea unei/unor chitante separate si am sa va spun din ce cauza: fd. de rulment este singura suma ce poate fi returnata la plecarea din asociatie. Din acest motiv, majoritatea asociatiilor tzin evidenta fd. rulment pe registre speciale. Ei, unele asociatii solicita proprietarilor chitantele eliberate la plata Fd. de rulment, dar cred ca nu este nevoie, in fine... ;
Pe de alta parte, constituirea unui fd. de rulment in valoarede 5 lei pe luna, timp de 1-2-3 ani, mi se pare a fi o prostie nemarginita. Ce sa faci cu un fd. de rulment de 100-200 lei acumulat pe una dintre luni, cand asociatia trebuie sa achite niste facturi cu o valoare de 10-20 ori mai mari?
Dar, daca asa ati hotarat, jucati-va cu 5 lei pe luna pana va creste barba, mai mult, daca ati hotarat ca acest fd. de rulment sa fie trecut pe aceeasi chitanta cu cheltuielile lunare, pregatiti-va sa va faceti un dosar de chitante, ca la plecarea din asociatie sa puteti demonstra achitarea fondului de rulment in valoare de 5lei x 40 luni = 200 lei, suma ce va trebui sa vi se returneze !
Va doresc mult succes!
Nu este corect ca la plecare sa faci dovada depuneii fondului .Evidenta trebuie tinuta pe un registru special si retragerea ,conform Legii ,sa se faca de drept ( plecarea din asociatie ).Daca toti locatarii nu mai au chitantele Administratorul ramane cu banii ? Intrebarea era daca este gresita incasarea pe o singura chitanta atat a fondului cat si a utilitatilor lunare.Cuantumul a fost stabilit in asa fel incat sa poata sa plateasca toti locatarii , unii fiind in situatii speciale .Este multa munca , dar sunt si semeni de-ai nostrii cu multe probleme pentru care acei 5 lei uneori sunt mari dar nu au datorii .
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna, raspund la obiect: legal este ca la incasarea unei sume pentru fd. de rulment sa se elibereze chitanta separata - observati asa zice Legea, da?
Ce discutam noi, ca este bine asa sau altfel, sunt simple speculatii - dar nici chiar asa, fd. de rulment sa fie achitat in rate de cate 5 lei lunar - dar este treaba dvs. daca asa ati hotarat!
Fond rulment
krysy
buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)