Ceea ce este clar este ca s-a comis o infractiuene de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Instantele de judecata civile cu siguranta ca nu se vor sesiza, pentru ca in primul rand, nu stiu ca semnatura este falsa, nici nu se pune problema.
Ceea ce trebuie sa stie insa persoana care a intrebat aici este faptul ca exista posibilitatea ca in cazul unui proces civil, partea adversa, sfatuit sau nu de un avocat sa invoce problema falsului si atunci este bine sa stie la ce se poate astepta in cazul unui proces.
Inselaciune nu este, asa cum s-au mai exprimat si alte pareri aici.
Poate insa invoca o eventuala instigare sau coautorat in ceea ce priveste savarsirea infractiunii de fals din partea prietenului, atentie - prietenul i-a trimis pe whatsapp semnatura pentru a o avea ca model sa o poata imita. Actul fals a fost semnat cu acordul si cu colaborarea prietenului, acesta este aspectul pe care cei doi il pot negocia.
Cred ca falsificarea unei semnaturi pe un contract de vanzare-cumparare auto implica un pericol destul de ridicat, astfel incat fapta sa fie calificata ca infractiune, in cazul in care prietenul respectiv va face plangere si din ce a scris aici prietenul numai de buna credinta nu este, valoarea contractului nu este mare dar suficienta sa atraga raspunderea penala. Desigur intr -un proces penal, ca si intr-un proces civil totul depinde de modul in care se vor aparea partile, dar este bine sa stie la ce se poate astepta.
Daca nu a avut mandat sa incheie actul de vanzare-cumparare, este si mai grav, insa aici s-a mers pe ideea existentei unui mandat in acest sens.
Felicitari dlui. Sulea pentru ca desi nu este avocat a pus problema si a analizat-o metodic intocmai ca un profesionist, intentionam sa il felicit de la primul mesaj pe care l-am scris, dar m-am abtinut.
Dacă contractul de vânzare cumpărare este de mana, atunci ați pierdut banii. Nu ați fost împuternicit de prieten să îl reprezentați în fața notarului , nu aveți drept de semnătură . Prietenul putea să își cumpere personal mașina după ce se întorcea din delegație. Daca un prieten va spunea să îi cumpărați o casă ca va da el banii când vine din delegație, dv ia-ți fi cumpărat casa pe numele lui ? .