avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pretentii perimare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pretentii perimare

Buna ziua . Ma comfrunt cu urmatoarea problema si as avea nevoie de putin ajutor din partea cuiva care are habar sau care a trecut prin asa ceva . In urma procesului avut cu asociatia de proprietari instanta a hotarat ca o perioada de 3 ani a fost prescrisa . Este posibil ca la sentinta respectiva a instantei judecatoresti din data de 03.04.2008 asociatia de propietari sa ma cheme din nou in judecata pentru "FOND - PRETENTII PERIMARE" ? . Daca cineva poate sa ma ajute cu un sfat sau un raspuns . Va multumesc !:stunned:
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 17:19, 22 Noiembrie 2009
conform dex PERIMARE inseamna demodare, învechire,nu inteleg sensul noii pretentii,explicati-ne pentru ce perioada este vorba
Deoarece nu sunteti f. explicit(a) (nu precizati ce obiect si cauza a avut procesul initial cu asociatia de proprietari, nici daca acea perioada de trei ani prescrisa se refra la obligatii de plata ale dvs. etc.), voi incerca sa va raspund ...cate ceva, asteptaind detalii.
In principiu, oricine poate intenta ce actiune doreste, daca aceasta este legala. Dumneavoastra puteti opune mai intai exceptiile, dintre care va enumar cateva: cea de "autoritate de lucru judecat" (daca probati ca este vorba de identitate de parti, obiect si cauza), a lipsei de interes, a lipsei de capacitate procesuala etc.
Daca ma lamuriti voi fi si eu exact. Dar din ceea ce spuneti si din obiectul actiunii asociatiei, presupun ca aceasta va cheama in judecata pentru constatarea perimarii unei actiuni ramase in nelucrare din vina dvs.
Reveniti cu precizari.
sumele mai vechi de 3 ani sunt perimate..instanta a tinut cont de asta.Asociatia poate veni cu dovezi ,ca in aceasta perioada a desfasurat actiuni de recuperare a acestor sume.Este o greseala in ..comunicarea dvs.Nu se poate reveni asupra unei hotarari decat in termenul prevazut.
Ma judec cu asociatia de proprietari din anul 2003 pt neplata cotelor de intretinere. Pretentiile asociatiei fiind de 5.142,84 ron. pe o perioada de 3 ani.In urma inscrisurilor depuse la dosar de catre asociatia de locatari si acelor depuse de mine in contradictoriu, instanta a aprobat efectuarea unei expertize contabile care a demonstrat ca aveam restanta neplatita in valoare de 246,61 ron, respingand actiunea reclamantei ca fiind neintemeiata (actiunea reclamantei a fost admisa in proportie de 4,98%). Intr-un alt proces in care obiectul dosarului este neplata intretinerii pe perioada iunie 2003 - ianuarie 2007, perioada iunie 2003 - ianuarie 2005 a fost prescrisa de catre instanta, obligandu-ma pe mine sa platesc 9220,82ron cote intretinere restanta si 9363,28 ron penalitati la restanta ceea ce contravine art. 230/2007, acare stipuleaza ca penalitatea nu poate depasi restanta. In acest caz am facut recurs si instanta a modificat hotararea privind penalitatile. Acum am primit citatie de la judecatorie pentru un alt dosar cu biectul "pretentii perimare". Va rog sa-mi spuneti daca aceste pretentii perimare pot avea legatura cu cele relatate mai sus si ce urmari pot avea si ce masuri pot lua pentru a le contracara, avand in vedere ca situatia financiara nu-mi permite sa angajez avocat. Astept raspuns. Va multumesc.
Conform art.248 C.proc.civ. "(1) Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept ,....daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an. Partea nu se socoteste in vina cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu.
(2) Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate fixa termen de judecata
(3) ..."
Principalul efect al perimarii este prevazut de art.254 C.pr.civ.: "(1) Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele.
(2) Cand insa, se face o noua cerere de chemare in judecata, partile pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate, in masura in care noua instanta socoteste ca nu este de trebuinta refacerea lor".
V-am expus aceste prevederi legale pentru a intelege, in mare, notiunea (institutia) juridica a perimarii. Deoarece nu ati spus (dar intuiesc) faptul ca sunteti chemat in judecata in calitate de parat, va sfatuiesc sa va duceti la arhiva judecatoriei unde sunteti citat si sa cereti dosarul in care sunteti citat (nr. dosarului se afla in partea superioara stanga a citatiei) pentru a vedea ce cuprinde cererea de chemare in judecata si ce acte mai sunt depuse in acelasi dosar.
Apoi reveniti macar cu expunerea unui capat de cerere.

Alte discuții în legătură

Admite exceptia perimarii si constata perimata judecata actiunii oanata oanata Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti daca puteti, am urmatoarea situatie: Am fost data in judecata de catre asociatia de proprietari pentru datorii la ... (vezi toată discuția)
Perimare un_kopill un_kopill Buna! Imi spuneti va rog, odata perimat un proces civil se mai poate face ceva? Se mai poate pune pe rol sau deschide un alt proces? (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii - citatie pentru perimare Cat Black Cat Black Buna ziua, Am si eu un caz un pic mai complex si am cat mai repede nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am mostenit un apartament impreuna cu sora mea in ... (vezi toată discuția)