avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere video în lift și stocare imagini în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere video în lift și stocare imagini în telefonul administratorului: cât de legale sunt aceste acțiuni?

Buna ziua
În blocul logodnica mare sunt instalate camere video la intrări si in lift
Cand am fost sa plătesc întreținerea administratorul mi a atras atenția că aș fi scuipat in casa liftului
Cand i am spus ca se înșeală acesta a zis ca imi arata filmarea, l am rugat sa o faca si a scos telefonul personal unde avea stocate peste 100 d3 clipuri din lift printre care cel puțin 20 cu mine sau logodnica mea
In filmare se vedea ca m am uitat in jos iar el a presupus că aș fi scuipat
Parerile find împărțite pe forum intrebarea mea este ,camera din lift este legală?
Mentionez ca logodnica mea fiind proprietara nu si a dat niciodata acordul pt aceste camere! Este nevoie de acordul fiecărui proprietar sau contează majoritatea? Aici parerile am vazut ca sunt împărțite...
De asemenea este legal ca acesta să copieze si sa stocheze imaginile/clipurile pe telefonul personal?
Ce ar trebui sa fac? Multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:26, 23 Ianuarie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util

w_v_w_v
Tot ce spuneti sunt niste aberatii. Sunteti total in afara legii.
Este adevarat ca se poate monta un system de supraveghere video dar numai cu aprobarea Adunarii generale si doar daca sistemul este instalat de o firma autorizata. Imaginile NU pot fi stocate in alta parte decat in DVR. Acestea nu pot fi utilizate de nimeni in afara organelor de politie. In fine, sunt multe restrictii dar dvs. vorbiti din "ce auziti la televizor".
Toate astea vi le spune unul care este autorizat in domeniu.
Dati-mi si mie adresa respectiva unde ziceti ca aveti sistemul acela de care vorbeati si va fac un cadou de sarbatori.
Daca Lucian66677 face o sesizare la politie, administratorul respective ramane fara porcul de Craciun iar Asociatia respectiva ramane fara administrator.

Dumneavoastra (w_v_w_v) nu va mai rostogoliti pe aici in chip de cunoscator in domeniu si nu va mai laudati cu tehnica din telefon ptr. ca s-ar putea sa ii duceti dorul telefonului iar dvs., o vreme, sa comunicati cu cei dragi doar dupa un program de vizite.

Lucian66677, din ce s-a scris pe aici probabil ai inteles ce ai putea sa faci.
Eu zic sa stai de vorba cu administratorul si poate intelege ca se joaca cu focul.
Poate ca omul nu stie ce face.
Sunt multe personae care si-au luat libertatea de a utiliza tehnica disponibila in fel si chip fara sa cunoasca si consecintele.
Este o vorba de la englezi: "libertatea este buna ca mierea dar daca mananci prea multa te doare stomacul".

(w_v_w_v) eu zic sa mai studiati ceteva legi in domeniul ferindu-va de niste neplaceri inutile.
Cum zicea Alexandru Andries "da ce-ti trebuie tie... pneumonie?"
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
gigiz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns
Ciudat este ca este si fost polițist domnul respectiv,ce i drept pensionat de ani buni
Voi incerca sa i comunic in mod amiabil

gigiz a scris:

w_v_w_v
Tot ce spuneti sunt niste aberatii. Sunteti total in afara legii.
Este adevarat ca se poate monta un system de supraveghere video dar numai cu aprobarea Adunarii generale si doar daca sistemul este instalat de o firma autorizata. Imaginile NU pot fi stocate in alta parte decat in DVR. Acestea nu pot fi utilizate de nimeni in afara organelor de politie. In fine, sunt multe restrictii dar dvs. vorbiti din "ce auziti la televizor".
Toate astea vi le spune unul care este autorizat in domeniu.
Dati-mi si mie adresa respectiva unde ziceti ca aveti sistemul acela de care vorbeati si va fac un cadou de sarbatori.
Daca Lucian66677 face o sesizare la politie, administratorul respective ramane fara porcul de Craciun iar Asociatia respectiva ramane fara administrator.

Dumneavoastra (w_v_w_v) nu va mai rostogoliti pe aici in chip de cunoscator in domeniu si nu va mai laudati cu tehnica din telefon ptr. ca s-ar putea sa ii duceti dorul telefonului iar dvs., o vreme, sa comunicati cu cei dragi doar dupa un program de vizite.

Lucian66677, din ce s-a scris pe aici probabil ai inteles ce ai putea sa faci.
Eu zic sa stai de vorba cu administratorul si poate intelege ca se joaca cu focul.
Poate ca omul nu stie ce face.
Sunt multe personae care si-au luat libertatea de a utiliza tehnica disponibila in fel si chip fara sa cunoasca si consecintele.
Este o vorba de la englezi: "libertatea este buna ca mierea dar daca mananci prea multa te doare stomacul".

(w_v_w_v) eu zic sa mai studiati ceteva legi in domeniul ferindu-va de niste neplaceri inutile.
Cum zicea Alexandru Andries "da ce-ti trebuie tie... pneumonie?"

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Lucian66677, dvs nu avetice discuta cu adminstratorul, nu sunteti proprietar in blic, in schimb puteti sesiza ANSPDCP in cazul in care nu se respecta legislatia in privinta informarii privind supravegherea video. La intrarea in bloc si in lift trebuie sa existe stickere cu atentionarea ca zona este supravegheata video precum si scopul supravegherii.
Ligodnica are dreptul sa solicite presedintelui toate actele privind acordul de montare, achizitionare si montarea sistemului decsupraveghere video chiar daca acesta era montat cand s-a mutat in bloc.
Administratorul este angajatul adociatiei si ar trebui sa aibă o decizie a CEx de stocare si vizionare a imaginilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Raspunsul simplu nu are voie sa o faca asa cum o face el.

2.Sa vorbesti cu un avocat care se pricepe la implementare GDPR, sau orce altcineva care a facut cursurile.
Ideea de baza e ca la ora asta nu exista baza legala pentru utilizarea sistemelor de supraveghere video in blocuri. Pentru a utiliza camerele de luat vederi, conform GDPR trebuie sa ai o baza legala sau un regulament intern. Asta presupune ca este necesar un audit pentru utilizarea acelor camere. In acest audit de conformitate si nu de adecvare, sant trecute toate conditiile in care se pot folosi cind, de cine, pentru ce, cat timp, inlusiv masurile de securitate fizica pentru pastrarea datelor. Exista legea romaneasca ce se armonizeaza cu GDPR-ul, 190/2018, unde spune ca trebuie consimtamant idividual. Legea care il avantaja pe administrator este abrogata.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Lucian Ai gresit nitel, ne-ai spus ce e mai important la sfarsit: ad-minul este un fost militist/politist (tot aia-i!) !!! Urmeaza sfatul @Elei! Si inca ceva: cu gdpr sau fara, este obligatoriu sa fii avertizat/informat ca blocul/liftul/perimetrul este monitorizat/supravegheat cu camere video! Apoi alegerea e a ta, intri in acel perimetru/imobil, sau nu. P.S. Cred ca as avea o discutie cu ad-minul si l-as bate cu armele lui! Sunt ochelari/nasturi/insigne/etc, etc dotate cu camere video si microfon, e plin netul de dracovenii din astea. Continuarea o intuiesti! P.S. Esti tanar, de ce nu urci pe scari?!

Alte discuții în legătură

Montaj camere de supraveghere la bloc. MihaiGherasim MihaiGherasim Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari, 10 apartamente pe scara, in ultima scara a blocului (forma de L). Nu avem asociatie de ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)