Buna ziua
În blocul logodnica mare sunt instalate camere video la intrări si in lift
Cand am fost sa plătesc întreținerea administratorul mi a atras atenția că aș fi scuipat in casa liftului
Cand i am spus ca se înșeală acesta a zis ca imi arata filmarea, l am rugat sa o faca si a scos telefonul personal unde avea stocate peste 100 d3 clipuri din lift printre care cel puțin 20 cu mine sau logodnica mea
In filmare se vedea ca m am uitat in jos iar el a presupus că aș fi scuipat
Parerile find împărțite pe forum intrebarea mea este ,camera din lift este legală?
Mentionez ca logodnica mea fiind proprietara nu si a dat niciodata acordul pt aceste camere! Este nevoie de acordul fiecărui proprietar sau contează majoritatea? Aici parerile am vazut ca sunt împărțite...
De asemenea este legal ca acesta să copieze si sa stocheze imaginile/clipurile pe telefonul personal?
Ce ar trebui sa fac? Multumesc
Art. in cauza este Art. 28 din legea 196/2018
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate
aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii
dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele
asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza
la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile
prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la
calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o
conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele
asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen
de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare
in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt
document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a
notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia
nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen
de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor
prevazute la art. 10.
Dvs. nu aveti ce discuta cu administratorul, logodnica sa discute cu presedintele.
Este obligatorie transmiterea index-urilor lunare la consumurile contorizate, chiar daca nu exista consum, sa discute doamna cu presedintele si aceasta problema, sa vina sa puna un sigiliu, dar inainte sa citeasca index.ul existent pe acel contor cand pune sigiliul, sa faca un pv. in care sa noteze acest index (in doua exemplare, unul pentru dvs. si unul pentru asociatie ) si sa stabiliti o perioada de verificare a contorului ( la 3/6 luni), sa nu creada ca furati apa...
Lucian pentru ca aici este un forum fiecare spune ce crede.
Referitor la camere eu am instalat la mine in bloc la Poiana Brasov dupa cum am spus si nu e nimic ilegal.
Poti foarte simplu sa suni la GDPR dataprotection.ro/?page=contact&lang=ro
+40.318.059.211 vezi ca au program de raspuns numai in prima parte a zilei.
Acolo or sa iti spuna ca nu are treaba GDPR cu asociatia si o simpla hotararea prin care majoritatea decide e de ajuns.Zice ca sa puneti un afis la intrare ca sunt camere (care ti-l poate fura oricine ca sa iti arate ca degeaba ai pus camere ca daca vrea il ia si nu stii cine l-a luat).
Si cei de acolo stiu lucrul acesta. Si noi cand am instalat am intrebat peste tot.
In rest poate face instalarea el ori o firma ori cativa locatari si sa stocheze unde vor ei.
Suni si afli singur si termini povestea.
Legat de consumul de apa si transmiterea indexilor fiecare asociatie face un regulament propriu legat de asta.
Este posibil sa iti puna un consum pentru ca nu ai transmis indexii.(diferenta ramasa intre apometru general si suma celor care au transmis trebuie repartizata cumva)
Si are dreptate ce este pe lista se plateste si o sa regularizeze pe viitor. Adica daca ti se strica centrala poti oricand sa treci inapoi la consumul centralizat si ajungi consumul actual din urma.
Daca are un apometru si e sigilat asta e tot ce se poate face. O sa il ai acolo tot timpul si din cand in cand trebuie sa vina sa il verifice sigiliul apometrului.
Nu ai cum sa scoti apometru si sa sigilezi. robinetul pentru ca e imposibil ca nu are cum.
El ti-a spus practic ca este de acord ca ar fi fost bine ca programul care il are sa nu puna consum in caz de netrasmitere si celor care au centrala pentru ca pe urma tot lui o sa ii apara diferente intre apometru general si apometrele individuale.
El a impartit probabil diferenta intre apometru general si suma indexilor apometrelor individuale celor care nu au transmis apometrele.
Adica in blocul x locuiesc 3 persoane. Eu declar 10 metri si ceilati 2 locatari uita sa dea apometrele.Apometrul general arata 23.6 metri cubi consumati. Am 13.6 metri si nu stiu cui sa ii pun ca 2 locatari nu au declarat consum adica nu au transmis indexii.
Sper ca ai inteles.La mine locatarii dau poze pe whats app desi au la dispozitie hartie sms sau mail. E o precizie mai mare cu poze ca nimeni nu mai rotunjeste si in plus verific doar anual sigiliile sau daca vreun apometru se strica (de obicei vad in poze)
Revenim la regulamente.
Daca un proprietar si-a montat CT proprie - in principiu nu mai consuma apa calda din sistem, in schimb i se pot repartiza costuri cu incalzirea locuintelor si a spatiilor comune - dupa anumite criterii aprobate intr-un regulament intern. Ba mai mult, daca instalatia de apa calda/termoficare se defecteaza, as. prop. trebuie sa repartizeze costuri cu reparatia, la toti proprietarii, proportional cu c.p.i.
Apoi, faza cu ... ca e o eroare inexplicabilă,au zis ca programul nu permite modificarea avizierului... Este o minciuna gogonata. Eroarea o fi, dar nu inexplicabila. Calculatorul / programul nu greseste. Greseste cel cae l-a manuit!
In opinia mea, pentru a nu mai avea probleme cu apa calda (repartizare de costuri), chemati un instalator sa inlature conducta/conductele de apa calda de pe partea verticala, acolo unde exista un "teu" spre instalatia interioara. Se scoate teava si in locul ei se blindeaza "teul" cu un dop, care eventual se poate sigila. Cum spuneam, daca blocul are baia/baile, bucataria separate, se procedeaza la fel pentru toate bransamentele.
In fine, cred ca m-am, facut inteles, dar toate acestea trebuies stabilite, aprobate intr-un regulament intern care trebuie adus la cunostinta tuturor proprietarilor din as. de proprietari.
Revenim la situatia cu sistemul de supraveghere video. Da, este necesar ca toti proprietarii si cei care intra in condominiu sa fie avertizati ca incinta/obiectivul, etc. sunt supravegheuate video.
In cazul in care: Sant cazuri in Romania lui 2018 cand hotul unei sticle de bauturi de 90-100 ron, dupa proces pleaca acasa cu 18000 Euro, "" gratie GDPR", ( nu am gresit 18000 Euro --9000 Propietarul DVR-ului si 9000 operatorul TVI)
Imi este greu sa inteleg ceea ce spuneti. Acum toate dughenele au asemenea sisteme de supraveghere, este adevarat, ca sa fii in regula, trebuie ca sistemul sa respecte toate cerintele legale. Chiar si asa, daca am prins hotul, ziceti ca amaratul a reclamat si a castigat nush ce suma.... Asa se incurajeaza toate neregulile din lume, furam toti, ne lasam prinsi, dupa care reclamam - haideti sa fim seriosi cu tot cu acest GDPR !
Va mai spun ceva si inchei - cei care instaleaza asemenea sisteme de supraveghere cunosc; aplicatia DVR-ului poate fi "exportata" ca sa zic asa pe orice smartfon mai dichisit. In acest fel, se poate urmari zona supravegheata de oriunde te afli in lume, desigur prin internet, asa ca nu mai fiti suparati ca cineva are stocate in telefon nush cate faze cu dvs. Acest cineva, are acces prin telefon/internet la DVR si nu face altceva decat poate sa "citeasca" intervale de timp, alarme, etc., dar este adevarat ca pot fi si stocate in telefon, dar nu cred ca cineva are atata memorie disponibila, doar pentru a demonstra cuiva ce si cum a gresit.
V-am mai spus, la noi accesul la DVR este foarte limitat si mai ales acum cand lucrurile s-au maui asezat, la DVR se umbla doar in caz de necesitate (acum asteptam o ancheta a politiei pentru a depista niste raufacatori care au vandalizat cateva autoturisme din parcare si probabil o sa solicite accesul la DVR).
Succes!