Buna dimineata! In urma decesului sotului, am ajuns in instanta avand pe rol succesiunea apartamentului cu fiu sotului dintr-o casatorie anterioara. Apartamentul a fost cumparat de la Ministerul Apararii in anul 2007 , urmand a fi achitat in rate pe o perioada de 20 ani. Timp de 9 ani am platit impreuna pana la decesului, de 3 ani platesc singura ratele si ar mai fi 8 ani de plata. Mentionez ca in contract este specificat "fara drept de vanzare pana la achitare".
S-a cerut de catre reclamant o expertiza a aprtamentului, care s-a facut in luna august a acestui an.
Expertul a evaluat apartamentul la suma de 136.736 lei din care scade:
- 14989 lei- suma care mai este de platit (fara dobanda)
-6040 lei- suma pe care am platito eu timp de 3 ani, impartita astefel:
-3775 lei cota mea
-2265 lei cota care iar fi revenit celuilat mostenitor de plata in acesti 3 ani
si ramane stabilita valoarea apartamentului la suma de 121747 lei.
Dupa parerea expertului, citez " dupa parerea mea trebuie sa plateasca parata reclamantului o sulta de 43390 lei".
Este corect apartamentul sa fie evaluat la pretul zilei, dar ratele ramase de plata sa ramana aceleasi stabilite acum 11 ani? (aici nu mai este luata in vedere nici dobanda)
In aceste conditi la ce fac succesiunea, la ce a lasat defunctul la data decesului sau la ce voi avea eu peste 8 ani cand voi termina de achitat apartamentul? ( de suma platita cu sotul timp de 9 ani, nu se face nici o referire, iar reclamantul doreste sa se tina cont si din aceea suma din cota care iar reveni)
Multumesc
Apartamentul este bun comun,nu?
Daca da, conform legi dvs. aveti dreptul la jumatate, sotul la jumatate.
Dupa moartea sotului dvs. ramaneti cu jumatatea dvs. de apartament si din jumatatea sotului mosteniti 1/4, restul de 3/4 revenind fiului din casatoria anterioara daca dvs. si sotul nu aveti copii.
Din valoarea apartamentului, 136.736 lei evaluata de expert dvs aveti dreptul la 85460 5/8 din apartament sau 62,5 % din valoarea evaluata de expert), restul revenind fiului.
Dupa parerea mea dvs. ar trebui sa va raportati, pentru a vedea ce si cat revine de plata sau are de primit fiecare, la cotele la care are dreptul fiecare, dupa moartea sotului, din apartament, adica dvs 62,5% ( jumatatea dvs. plus 1/4 din jumatatea sotului) si fiul de 37.5% ( 3/4 din jumatatea sotului dvs, tatal dumnealui...
Suma platita de dvs. si sot timp de 9 ani nu se ia in considerare pentru ca atunci nu era obligat cu nimic fiul sa contribuie la plata, era un bun propriu al parintelui.
Buna seara! Cotele cum se imparte le stiu, ma intereseaza daca este corect- evaluarea apartamentului sa fie la pretul de azi, iar ratele si ce mai e de plata sa ramana aceleasi cum au fost stabilite acum 11 ani.
Dupa parerea mea... daca ratele sunt fixe pe toata perioada creditarii atunci e ok... Acum apartamentul are valoarea asta, in timp poate creste sau scade, in functie de evolutia pietei...
Daca nu sunteti sigura ca evaluarea s.a efectuat corect o puteti contesta... dar s.ar putea sa coste o noua reevaluare si sa rezulte o valoare mai mare, implicit si o sulta mai mare...
Consultati un avocat cu actele in fata si vedeti apoi ce faceti...
Mostenire
ContSters215112
Mama mea a fost casatorita 3 ani cu barbatul cu care a trait inainte timp de 15 ani in concubinaj. Nu au avut copii impreuna, fiecare dintre ei avand din prima ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire
aaa456
eu am fost casatorita 45 de ani , timp in care am cumparat un apartament impreuna cu sotul meu. In urma decesului sotului meu , acest apartament mi-a revenit ... (vezi toată discuția)