In cazul in care se patronul decide sa inchida firma pentru ca nu mai are profit, cum se procedeaza cu angajatii? Trebuie sa ii informeze din timp, sau daca le spune de pe o zi pe alta, dupa ce el si-a facut toate demersurile in vederea inchiderii, si angajatul este pus in fata faptului implinit, acesta are vreun drept la salarii compensatorii? Daca da, la cate si in ce conditii? Multumesc
1. Art. 67 C.mun. prevede :
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Asadar, art.67 C.mun. prevede posibilitate si nu obligativitatea acordarii de salarii compensatorii.
Astfel, acordarea de salarii compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in regulamentul intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.
In lipsa acestor prevederi, angajatorul nu are nicio astfel de obligatie.
2. Dupace s-a decis desfiintarea postului , angajatorul va comunica si emite instiintarea de preaviz salariatului in cauza.
Codul muncii vizeaza dreptul la un preaviz „ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare”,
Neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere. (Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 8 din 8 decembrie 2014 (Completul competent sa judece recursul in interesul legii) publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie 2015).
Preaviz
Valy62B
As vrea sa intreb daca un pensionar care este angajat cu carte de munca, are dreptul la preaviz in cazul unei concedieri.
Va multumesc. (vezi toată discuția)