avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tura de noapte la serviciu în perioada de sarcină
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tura de noapte la serviciu în perioada de sarcină

Bună ziua. Dacă eu lucrez la serviciu program de lucru 12 /24, 12 /48, (adică azi de zi 12 ore, mâine de noapte 12 ore, poimâine și raspoimaine liber, ....) și solicit angajatorului să îmi scoată tura de noapte și să mă lase sa vin la program doar de zi, iar acesta refuză, pe motiv că nu poate să mă avantajeze pe mine în defavoarea altui coleg. .., , eu ce pot să fac în acest caz? Menționez că am 8 săptămâni de sarcină în evoluție, și simt că turele de noapte mă epuizează fizic, oricât de mult as dormi înainte și după tura de noapte. Ce mă puteți sfătui în mod legal, să fac, în aceasta privință?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:43, 18 Decembrie 2018
Conform art.128 alin.2 C.mun., femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
Prin urmare, solicitati angajatorului sa va schimbe programul de munca in ture de zi.

In caz de refuz, sesizati ITM-ul - Control SSM.
pe baza solicitarii dvs scrise, insotita de un document medical din care sa rezulte ca sanatatea dvs poate fi afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat sa va gaseasca/ ofere alt loc de munca, corespunzator pregatirii dvs, unde sa lucrati ziua. (OUG 96/2003).
atentie! angajatorul nu este obligat sa va pastreze incadrarea si nici salariul/ sporurile cu care sunteti retribuita in prezent.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul de familie sau medicul ginecolog pot sa va dea, in urma examinarii medicale, o recomandare medicala pentru a lucra numai in schimbul de zi.
Ce aceasta recomandare mergeti la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si acesta in baza recomandarii medicale pe care o aveti si a materialului cu riscuri profesionale identificate si evaluate de catre angajator poate aviza favorabil recomandarea medicala., caz in care angajatorul are obligatia respectarii acestei recomandari.
O optiune a angajatorului poate fi si modificarea programului de lucru pentru angajati astfel incat sa se lucreze 8 ore/ zi, timp de 5 zile/ saptamana (dvs. sa lucrati numai de zi) sau sa va ofere un alt loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravida obligata la ture de noapte Valentina888 Valentina888 Buna seara,sunt o viitoare mamica,si am unele probleme la locul de munca. Problema este ca sunt angajata de 2 luni si ceva,si sarcina mea are tot atat.Sunt ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt însărcinată în 16 săptămâni și postul ... HelleneNico HelleneNico Bună ziua! Sunt însărcinată în 16 săptămâni și postul meu presupune muncă de noapte și ture de 12 (lucrez 12/24, 12/48). Astăzi, am depus ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina QzAnca QzAnca Buna seara, Sunt insarcinata in 15 saptamani și 4 zile și lucrez intr un mediu in care stau 12 ore in picioare,fără pauze ,deoarece trebuie sa consiliez ... (vezi toată discuția)