Bună ziua. Dacă eu lucrez la serviciu program de lucru 12 /24, 12 /48, (adică azi de zi 12 ore, mâine de noapte 12 ore, poimâine și raspoimaine liber, ....) și solicit angajatorului să îmi scoată tura de noapte și să mă lase sa vin la program doar de zi, iar acesta refuză, pe motiv că nu poate să mă avantajeze pe mine în defavoarea altui coleg. .., , eu ce pot să fac în acest caz? Menționez că am 8 săptămâni de sarcină în evoluție, și simt că turele de noapte mă epuizează fizic, oricât de mult as dormi înainte și după tura de noapte. Ce mă puteți sfătui în mod legal, să fac, în aceasta privință?
Conform art.128 alin.2 C.mun., femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
Prin urmare, solicitati angajatorului sa va schimbe programul de munca in ture de zi.
pe baza solicitarii dvs scrise, insotita de un document medical din care sa rezulte ca sanatatea dvs poate fi afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat sa va gaseasca/ ofere alt loc de munca, corespunzator pregatirii dvs, unde sa lucrati ziua. (OUG 96/2003).
atentie! angajatorul nu este obligat sa va pastreze incadrarea si nici salariul/ sporurile cu care sunteti retribuita in prezent.
Medicul de familie sau medicul ginecolog pot sa va dea, in urma examinarii medicale, o recomandare medicala pentru a lucra numai in schimbul de zi.
Ce aceasta recomandare mergeti la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si acesta in baza recomandarii medicale pe care o aveti si a materialului cu riscuri profesionale identificate si evaluate de catre angajator poate aviza favorabil recomandarea medicala., caz in care angajatorul are obligatia respectarii acestei recomandari.
O optiune a angajatorului poate fi si modificarea programului de lucru pentru angajati astfel incat sa se lucreze 8 ore/ zi, timp de 5 zile/ saptamana (dvs. sa lucrati numai de zi) sau sa va ofere un alt loc de munca.