Sunt în preavizul demisiei, dar am făcut un curs la sediu evaluat de angajator la 1200 de euro și deja am fost contactat de avocatul firmei. Sunt nevoit să-l plătesc, și ce se întâmplă dacă n-o fac?
Buna seara! De cateva luni lucrez la o firma iar la semnarea contractului ( perioada determinata 6 luni) am mai semnat un act aditional in care precizeaza: daca imi dau demisia in cele 6 luni de contract trebuie sa platesc 1200 euro cursul pe care mi l au facut. Cursul l am facut la sediul firmei respective cu personal din cadrul firmei timp de 2 saptamani. Acum le am trimis demisia, sunt in preaviz 20 de zile lucratoare iar intrebarea mea este: sunt nevoit sa le platesc suma? Si ce se intampla daca nu le platesc? Deja am fost contactat de avocatul firmei respective.
Multumesc
De asemenea, "obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59) " .
"Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii - in prezent, art.198 alin.1 - nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii - in prezent, art.198 alin.1 - nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii - in prezent, art.198 alin.1 - nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani". (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)
Buna ziua! Multumesc pentru raspunsuri.
Mentionez ca in contractul individual de munca nu se specifica nimic despre clauza de 1200 euro pt formarea profesionala. Aceasta este trecuta intr un act aditional, semnat de mine si scrie in felul urmator: " avand in vedere beneficiile profesionale dobandite in urma participarii sale la cursurile de formare profesionala, salariatul nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca pe o perioada de cel putin 6 luni de la absolvirea cursului de formare profesionala, in caz contrar acesta din urma fiind obligat sa achite prejudiciul cauzat societatii, pe care partile il stabilesc a fi in cuantum de echivalent a 1200 euro".
Astept parerile Dvs si va multumesc anticipat.