M-am angajat acum cateva luni la o firma care mi-a platit un curs de calificare care a durat 4 luni. Am semnat un act aditional prin care trebuie sa raman 3 ani in firma. Suma care trebuie sa o platesc daca plec este compusa din x lei cheltuieli cu formarea profesionala si y lei cheltuieli salariale pe cele 4 luni cat a durat formarea profesionala. Din cate stiu eu legal trebuie sa platesc doar suma de x lei, care reprezinta pretul cursului, fara cheltuielile salariale pe cele 4 luni. Am dreptate sau nu?
Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii - in prezent, art.198 - nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii - in prezent, art.198 - nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)