avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza formare profesionala

Buna ziua,

M-am angajat acum cateva luni la o firma care mi-a platit un curs de calificare care a durat 4 luni. Am semnat un act aditional prin care trebuie sa raman 3 ani in firma. Suma care trebuie sa o platesc daca plec este compusa din x lei cheltuieli cu formarea profesionala si y lei cheltuieli salariale pe cele 4 luni cat a durat formarea profesionala. Din cate stiu eu legal trebuie sa platesc doar suma de x lei, care reprezinta pretul cursului, fara cheltuielile salariale pe cele 4 luni. Am dreptate sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:42, 30 Decembrie 2019
Aveti dreptate ...

Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii - in prezent, art.198 - nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii - in prezent, art.198 - nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua , în clauza de formare profesionala se includ și ... gooldenn20 gooldenn20 Bună ziua , în clauza de formare profesionala se includ și salariile oferite de către angajator ? În cazul meu , 9 luni am fost angajat ca muncitor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am lucrat cometiciana ipl, tratamente de fata, perioada ... Soniaa00 Soniaa00 Buna ziua! Am lucrat cometiciana ipl, tratamente de fata, perioada 4 luni. Doresc sa demisionez, lucrez si pentru mine si pentru colega mea care nu face ... (vezi toată discuția)
Clauza reziliere contract de munca Madalin196 Madalin196 Am un contract de munca pe o perioada de 3 ani cu clauza in momentul cand ma califica se activeaza clauza cum ca nu am voie sa plec in acesti 3 ani daca plec ... (vezi toată discuția)