avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cumparare mj. fix de la persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cumparare mj. fix de la persoana fizica

O societate poate cumpara un calculator de la o persoana fizica iar plata sa se faca cu o chitanta de mana?" Am platit lui X suma de reprezentand plata calculator".Persoana care il vinde trebuie sa justifice ceva sau sa plateasca vre-un imozit?
Iar inregistrarea contabila sa fie 303=5311?
Cel mai recent răspuns: andreicat , utilizator 13:04, 31 Mai 2006
sau daca vrei varianta evazionista fa-ti rost de chitanta si factura de la un magazin care vinde acelasi model sau o factura cu stampila de europa :D .
:"> eu nu stiu nimic daca te intreaba careva
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2006
business-man, utilizator
Achizitionarea mijloacelor fixe, obietelor de inventar , materialelor sau materiilor prime se poate face atat de la persoane fizice , cat si juridice.Conform legii 650/2002 comertul in Ro este liber si nu poate fi ingradit. Comertul intre persoane juridice este reglementat el efectuandu-se prin schimbul de documente intre cele doua societati.
Achizitiile de la o persoana fizica se realizeaza pe baza Borderoului ed achizitie, iar in fapt se dovedeste prin Nota de receptie. Plata bunurilor se face prin casierie sau banca.In cazul in care se face prin casierie se foloseste Dispozitia de plata care va avea toate rubricile completate si obligatoriu semnatura perosanei fizice pentru dovada platii.Daca plata se face prin banca documentul folosit este ordinul de plata.
Este de dorit ca orice achizitie si obligatoriu pentru prestarile de servicii, sa existe un contract intre parti care sa garanteze respectarea legii 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale.

Mirela
hai sa va spun cum am procedat eu.........pe langa contract,borderou achizitie, dispozitie plata, am cerut o declaratie pe proprie raspundere pers. fizice ca bunul este din patrimoniul personal, pentru a nu fi nevoita sa retin impozit la sursa. Dupa mine este obligatorie..
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2006
andreicat, utilizator
Sincer , nu inteleg la ce impozit la sursa te referi.In plus nu prea vad legatura intre achizitionarea unui mijloc fix si impozitele care se retin la sursa.

Oricum cred ca mai multe informatii ne-ar ajuta pe toti sa elucidam problema achizitiilor de la persoane fizice.

Mirela
pentru a nu fii confundate cu activitati comerciale sau venituri din alte surse conf art 41 lit i din CF(de catre organul fiscal), eu si bunii nostrii colegi de la fisc, considera ca aceasta declaratie pe proprie raspundere trebuie facuta..

Alte discuții în legătură

Borderou de achizitie dacian8 dacian8 Care sunt impozitele ce trebuiesc platite de un SRL care achizitioneza produse pe baza borderoului de achizitie ? (vezi toată discuția)
Firma vanzare it second-hand ganadrian ganadrian Buna ziua, Doresc sa infintez o firma de vanzare / prestare servicii in domeniul telecomunicatiilor (telefoane, calculatoare, monitoare, laptop-uri, ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto pe firma de la administrator gps gps buna ziua, administratorul unei firme poate sa isi vanda autovehiculul firmei? ce acte trebuie intocmite intre firma si el? si mai departe, la finante ceva ... (vezi toată discuția)