avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost ales președinte al asociației de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost ales președinte al asociației de proprietari dar eu, deși stau acolo, nu sunt membru. Acum cineva din asociație contestă faptul că aș fi avut dreptul să semnez un contract de colaborare. Poate fi considerat uz de fals ce am făcut?

Bună ziua,

1. O să vă prezint pe scurt o situație cel puțin controversată pentru care aș avea nevoie de lămurire. Din cauza că asociația de proprietari al blocului nostru nu a avut președinte (a decedat in 2009) în funcție la ultima ADA s-a votat cu acordul meu să fiu președinte. Problema este că eu personal m-am mutat in 2015 în bloc iar de atunci nu am depus cerere pentru a deveni membru al asociației de proprietari iar din cât am înțeles din legea 230/2007 nu pot fi membru fără un acord de asociere. Corectați-mă dacă greșesc.

2. După ce m-au ales președinte primul lucru care am făcut a fost să semnez un contract de colaborare dintre AP și o firmă administratoare. Asta este marea problemă, cineva din asociație acum contestă faptul că nu aș fi avut dreptul să semnez nici un fel de document. Se consideră uz de fals acest lucru sau nu? Aș putea să anulez cumva contractul?
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: djszabi , utilizator 22:42, 22 Decembrie 2018
1-Legiuitorul a dispus reguli generale care opereza in relatiile si raporturile din interiorul unei asociatii de proprietari
Legiuitorul a impus conditii stricte fara exceptii si fara derogari pentru alegerea reprezentantului legal al asociatieid e proprietari,respectiv sa fie membru proprietar,sa nu aibe cazier judiciar
In consecinta daca nu sunteti proprietar in imobil nu puteti accede la functii de reprezentare a asociatiei de proprietari
Chiar daca sunteti proprietar al imobilului dar nu aveti incheiat acord de asociere,la fel ,legal nu intruniti conditiile legal prevazute pentru a accede la o functie de reprezentare in structurile asociatiei de proprietari
Speta dv este aparte ,neprevazuta de dispozitiile in vigoare
Chiar daca intentionati rezilierea contractului de administrare,se ridica problema temeiniciei si legalitatii actelor si actiunilor desfasurate in perioada cat a operat contractul de administrare
Din acest punct de vedere situatia este complexa
Atat timp cat in perioada de derulare a contractului nu au fost aduse prejudicii proprietarilor si gestiunii asociatiei de proprietari ar trebui pentru solutionare incheiat raport de activitate de catre cenzor/comisia de cenzori
2-
Ideea principală este că îmi voi da demisia

Institutia demisiei opereaza strict in conformitate cu disp odului Muncii numai in cazurile existentei contractului individual de munca
Or dv,ati exercitat responsabilitatea de presedinte de asociatie in baza unui contract de mandat
Dv puteti renunta la responsabilitatea functiei de presedinte de asociatie,urmand a se parcurge procedura prev de disp L nr 196/2018 pentru alegeerea unui presedinte de asociatie care sa continue desfasurarea activitatii de administrare a asociatiei de proprietari ,evental cu incheierea de act aditional la contractul de administrare,initial asumat si incheiat de dv
Legal nu poate fi stearsa,/anulata activitatea bugetara derulata in timpul derularii contractului de administrare semnat de dv
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
ynocentta, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

Speta dv este aparte ,neprevazuta de dispozitiile in vigoare
(...)
Din acest punct de vedere situatia este complexa

@ynocentta, mai ramanea sa spuneti ca speta prezinta umflaturi si atunci devenea si complicata! :))))

Asa cum a spus si @dr. Virgil Dan Amza mai sus
banuiesc ca in acest moment aveti acel petec de hartie.

Ne invartim in jurul cozii, @djszabi, faceti dom'le petitcul ala de hartie si ati intrat in legalitate si ca presedinte si cu contractul de adminstrare!
E chiar atat de complicat sa scrieti o cerere si sa o semnati?

Daca va tot puneti intrebari retorice o sa va pomeniti ca va dau in judecata vecinii de "buna credinta" pentru ca ati semnat niste contracte fara a avea calitatea de presedinte!
Stiti cum se numeste chestia asta? Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Asa ca puneti mana si "deveniti" membru al a.p. si presedinte in mod "legal" si terminati povestea!
Un anume vecin este vehement asupra asociației si mai ales a firmei administratoare din punct de vedere al legii cunoaște mai bine legea decât restul proprietarilor la un loc. Problema este că domnul respectiv vrea încetarea acelui contract cu firma administratoarea, restul proprietarilor însă vor să lucreze doar cu respectiva firma. Sunt foarte multe probleme cu AP de asemenea, nu a fost revizuit nici un act din 2001, nu exista carte tehnică a imobilului, acordurile de asociere sunt din 1997. Cănd am preluat această funcție de președinție am încercat să aduc lucrurile la zi, în încercarea de a respecta legea 196/2018. La toate procedurile începute am fost blocat de unii membrii al AP care au găsit diferite modalități de a complica lucrurile. Poveste foarte lungă.

Ideea pe scurt, cănd am fost ales președinte am renunțat la remunerație, am încercat să fac ceva bine în folosul comunității, chiar dacă unii membrii AP s-au impus la fiecare demers început. De aceasta vreau să demisionez, dar vrea să las lucrurile cât mai concrete și legale după mine.
Stiti cum se numeste chestia asta? Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Pentru ca o fapta sa poata fi incadrta sub incidenta prevederilor penale este obligatoriu sa fie intrunite anumite elemente constituive
Elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prev in art. 290 C. pen. consta in
falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 C. pen. - contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau alterarea inscrisului in orice mod -, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice.

Daca este sa analizam corect, proprietarul nu a falsificat inscrisul ,nu a operat modificari asupra continutului,,nu l-a contrafacut,nu a alterat inscrisul in niciun mod,nu a folosit inscrisul in interes personal sau pentru altul cu scopul producerii vreunei consecinte juridice in avantajul sau interesul sau
Intradevar speta este aparte si neprvazuta de catre legiuitor
Chiar nu am inteles ce v-a deranjat atat de tare opinia mea
Intradevar speta este aparte si daca proprietarii sunt "chitrosi" sau "Gica contra" pot avea pretentii inclusiv financiare ca persoana care a exercitat responsabilitatea de presedinte de asociatie fara a intruni conditiile legal prevazute -sa inapoieze drepturile financiare de care a beneficiat in perioada in care a exercitat cu incalcarea dispozitiilor in vigoare si a beneficiat de avantaje financiare
Chiar daca pune mana si devine mebru al a.p. nu se poate contesta de catre orice parte interesata ca la alegere locatarul nu intrunea conditiile legal impuse ,iar contractul de administrare imobil este semnat de catre persoana care la data incheierii nu intrunea conditiile sa fie ales presedinte de asociatie
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea e ca Gigeii contra pot da peste cap asociația pe motiv ca președintele nu a fost ales în mod legal, nefiind membru în a. p., toate actele pe care acesta le-a semnat se pot anulând instanta.

Alte discuții în legătură

Presedinte asociatie de proprietari robertnelu robertnelu Buna ziua, Presedintele unei asociatii de proprietari trebuie sa fie proprietar in acel bloc? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie proprietari pierdere mandat la vanzare apartament tibia tibia Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari si mi-am vandut apartamentul. Pierd automat calitate de Presedinte sau exista un termen? Mai e nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari lisapril lisapril Buna ziua . Sunt de 7 ani aleasa presedintele unei asociatii de proprietari si am descoperit recent ca la momentul alegerii mele eu nu eram membra a asociatiei ... (vezi toată discuția)