Bună ziua și sărbători fericite. Am și eu o întrebare în ianuarie urmează sa îmi duc soția și copilul în tara (locuim momentan în UK) eu o sa ma întorc înapoi și mama copilului vrea și ea sa plece și ia în alta parte dar nu vrea sa lasă copilul în grija cuiva legal cu se face vrea doar sa îl lasă și sa plece băiatul are 1 anișor este corect? Am înțeles ca sunt niște proceduri de urmat dacă urmează sa pleci în străinătate și lași copilul în grija cuiva. Doar ca persoana cu care rămână nu este de acord nu vrea o responsabilitate vrea sa aibă grija de el dar nu legal ca tutore este ok? Ce pot face? Mulțumesc
Există în lege obligativitatea informării autorităților despre plecarea mamei. Aceasta va trebui să sesizeze Autoritatea tutelară din cadrul primăriei de domiciliu. Persoana care și-a manifestat acordul să aibă grijă de copil va trebui să fie de acord și cu toate demersurile care vor urma, respectiv o anchetă socială inițială la domiciliul său și ulterior finalizării procedurii cu vizitele inspectorilor desemnați pentru a verifica modul în care este îngrijit copilul.
Mulțumesc pentru răspuns doamna ana. Asta am vorbit și eu cu dânsele doar ca nu sunt de acord. Persoana respectiva dorește sa se îngrijească de copil dar nu legal. Eu nu am nici o putere ca asa este legea în România ce a-și putea face eu ca tata? Pot merge la unitățile competente din orașul unde va locui copilul și sa declar eu ca, copilul rămâne și ca mama nu e de acord sa declare? Dacă nu suntem lângă copil persoana respectiva îl poate însoți la doctor dacă nu sunt parinti? Multumesc