avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... perioada de prelungire- somaj
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

perioada de prelungire- somaj

Buna ziua!Dupa cum spunea ministrul muncii la televizor si dupa cum spune in noua lege a pensiilor, perioada de somaj indemnizat-6 luni- reprezinta vechime in campul muncii.
Dar perioada de prelungire-legala, fireste- de 6 luni este considerate la fel?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:29, 29 Decembrie 2018
Perioada de somaj indemnizat nu reprezinta vechime in munca, ci stagiu de cotizare la pensie.

In speta, raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs.



1.Adica daca am cotizat 30 de ani si adaug cele 12 luni-cu prelungire- de somaj cu prelungire inseamna ca am cotizat 31 de ani?
Cum sa inteleg?I
2.Stagiul de cotizare nu e totuna cu vechimea in munca, nu sunt sinonime?
Care conteaza pentru calculul pensiei?
Va multumesc.
1. Aveti 31 de ani stagiu de cotizare.

2. Stagiul de cotizare nu este totuna cu vechimea in munca, desi se interpun.

Constituie vechime in munca: munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca, dar si perioadele mentionate in legi speciale.

Stagiul de cotizare : perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime Alexxa2 Alexxa2 Buna seara. Am fost angajata la data de 01.01.2000 (neîntrerupți), somaj 01.02.2010-31.04.2010, reangajată cu data de 01.05.2010, încetare contract si ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic crinab crinab Firma la care lucrez vrea sa treaca personalul in somaj tehnic pe o durata de 5 luni. Acest lucru afecteaza vechimea in munca sau stagiul de cotizare in ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Ma intereseaza daca perioada in care am fost in somaj se ia in calcul, (ca timp,) la pensie? Trebuie sa fac vreo contestatie in cazul in care raspunsul este ... (vezi toată discuția)