avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA suspendat si activitate nereluata dupa suspendare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA suspendat si activitate nereluata dupa suspendare

Buna ziua,

Am infiintat un PFA in 2008 la dorinta angajatorului, astfel toti "angajatii" au devenit PFA si colaboratori ai firmei.
In 2011 s-a revenit la normal, adica am redevenit angajati, iar eu mi-am suspendat PFA-ul.
In 2014 a expirat perioada de suspendare de 3 ani, insa eu nu am facut nici un demers sa reiau activitatea, sa o suspend din nou sau sa radiez PFA-ul.
In viitor nu imi doresc sa lucrez ca PFA, dar ma gandesc ca niciodata nu se stie cand va fi nevoie de asa ceva (mai ales ca am avut multa bataie de cap la infiintare).

Ma tem de urmatoarele lucruri:
- daca nu fac nimic in continuare, sa ma trezesc cu o suma imensa de platit (amenda, penalizari, ....)
- daca ma duc sa ma interesez (eventual cu intentia de a suspenda/radia), la fel, sa nu ma trezesc ca am de platit o suma mare, care s-ar putea prescrie (daca trec 5 ani).

Mentionez ca atat timp cat am prestat ca PFA:
- am depus declaratii de venit regulat
- am platit punctual impozit, la sanatate, la fondul de pensii
Dupa suspendare, am fost atat la CAS, cat si la Casa de Pensii si am declarat suspendarea. De atunci sunt angajat si nu am avut nici o tangenta cu PFA.

Am cautat pe internet informarii despre PFA-ul meu si am gasit (pe totalfirme.ro si [ link extern ] .
De asemenea in totalfirme.ro este specificat ca nu am datorii la stat la sfarsitul lui 2017 si nici nu apar in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Am citit pe multe forumuri ca este obligatia mea de a relua activitatea dupa suspendare, dar nu am vazut nicaieri ce se intampla daca nu fac acest lucru.

Intrebari:
- cu ce tip de amenzi, penalitati, .... m-ar putea taxa statul si cam ce suma ?
- ce se poate intampla daca ma duc la ONRC pentru a suspenda din nou (am vazut ca inainte trebuie sa reiau activitatea si sa mai astept cateva zile) sau a radia ?
- ce se poate intampla daca nu ma duc deloc acolo ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AndreeaPFA , utilizator 14:17, 5 Noiembrie 2021
Buna ziua,

Cum ati completat declaratia unica avand in vedere ca activitatea era suspendata in momentul radierii? Ati trecut vreo suma? Sunt in aceeasi situatie.
Bună ziua! Sunt in aceiași situație, am un PFA suspendat pe 3 ani și a cam trecut de termenul suspendării, întrebarea mea este daca este necesara redeschiderea sa, ca să poată fi radiat sau se recurge direct la radiere.? Mulțumesc anticipat pt răspuns!







mprv a scris:

Buna Ziua. Intre timp am radiat PFA-ul la ONRC (am certificatul de radiere).
Avand in vedere ca locuiesc in alt judet, nu am mai ajuns la ANAF sa declar radierea. M-am interesat si am aflat ca trebuie sa depun o declaratie unica pentru a fi scos si din evidentele ANAF. In declaratie trebuie sa specific si data incetarii activitatii.
Am depus declaratia respectiva online de aproape 2 saptamani, dar nu am primit nici un raspuns. Am trimis, tot prin SPV, si certificatul de radiere (PDF) primit de la ONRC.
Pe mfinante.gov.ro apare ca fiind radiata. Din pacate nu m-am uitat pe aceasta platforma dupa radierea de la ONRC si inainte de a depune declaratia unica.
Mentionez ca in prealabil am solicitat si primit de la ANAF un <Certificat de atestare fiscala>, din care reiese faptul ca obligatiile mele sunt 0.

Intrebare: PFA-ul este radiat la ANAF ? Mai am vreo obligatie ?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatii pentru plata impozite si accesorii pentru pfa radiat . dimadumitru520@gmail.com dimadumitru520@gmail.com Va salut!Am avut un pfa care s.a radiat la registrul comertului acum 2 ani .10.o8.2018.De atunci am plecat din tara pana acum cateva luni.In tot acest timp am ... (vezi toată discuția)
Am radiat pfa-ul fara activitate la onrc. Vasilepricop86 Vasilepricop86 Am radiat pfa-ul fara activitate la ONRC ,la anaf nu am.mers sa depun declaratia unica la termenul de 30 zile .Am infiintat pfa-ul in 19.10.2021 si l-am ... (vezi toată discuția)
Pfa suspendat, reactivat automat de registrul comertului, anaf cere declaratii gorjdesign gorjdesign Buna ziua, In 2015 am suspendat un PFA. Atunci citisem ca dupa 3 ani daca nu il reactivez se radiaza automat. Va rog, daca aveti un articol referitor la ... (vezi toată discuția)