avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantieri asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantieri asociatie de propietari

Am o necaltitate in privinta popririi conturilor asociatiei datorate executarii juridice de catre RADET. Cine plateste taxa de executare juridica in valoare de 1800 ron?

M-am gandit sa actionam in judecata cei trei propietari ai imobilelor care au restante de 30.000 de ron .

Cum se impart cheltuielile de judecata?
Cat costa onorariul avocatului estimativ?
Cum procedam daca propietarii nu sunt in tara?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Daniel cc, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:27, 31 Decembrie 2018
Este problema delicata
1-Valoarea debitului demonstreaza ca reprezentantii asociatiei de proprietari fie nu stapanesc dispozitiile in vigoare fie nu exercita cu respect si cu buna credinta obligatiile aferente functiei
Legal,presedintele de asociatie avea obligatia ca la interval de 90 de zile de la acumulare debit ,cu scopul recuperarii acestuia sa demareze procedura in instanta de judecata impotriva rau platnicilor
2-Taxa de executare ,conform hotarare dispusa de instanta de judecata intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari care este beneficiara in contractul de furnizare utilitati incheiat cu furnizorul de utilitati
3-Furnizorul de utilitati RADET a executat silit asociatia de proprietari cu care detine raport juridic ,astfel ca intreaga asociatie,respectiv toti proprietarii vor fi obligati prin hotararea instantei de judecata sa achite debitul
4-Daca debitul pentru care a fost executata silit asociatia apartine celor 3 proprietari,asociatia de proprietari se poate ridica cu pretentii impotriva acestora in instanta de judecata ,solicitand obligarea acestora la plata debitului individual +cheltuieli cu executarea+cheltuieli de judecata
5-Cheltuielile de judecata dispuse de instanta de judecata in cauza formulata de catre RADET se achita de catre toti proprietarii
6-Este hazardat a exprima valoarea onorariului aparatorului
Onorariul depinde de avocat,de complexitatea spetei si de alti factori
7-Daca debitorii nu sunt in tara problema se complica deoarece inclusiv judecarea cauzei va fi de durata pana se realizeaza procedurile de citare a acestora
Daca debitorii nu sunt in tara va fi problematic inclusiv eventuala recuperare a debitului
Debitorul suporta cheltuielile cu executarea silita.

Dacă proprietarii nu locuiesc în țară ar fi bine sa aveti avocat ca sa nu aveti tot felul de probleme procedurale.

Fiecare avocat întrevede mai mult sau mai putin problemele care pot aparea si costul diferă de la avocat la avocat.
În mod normal ar trebui ca mai intai sa va ia bani pe consultația juridică ca sa vada mai clar situatia, actele si sa aiba timp sa discute toate problemele importante.
Dacă deschideți proces aiurea sau avocatul nu este inspirat lucrurile se pot complica si mai mult.

Durata procesului poate depinde de foarte multe lucruri și mai conteaza si daca datornici se vor apăra sau nu ori cum se vor apăra.
Ultima modificare: Luni, 31 Decembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca debitorii nu sunt in tara este necesar o analiza responsabila asupra oportunitatii si eficientei demersurilor in instanta ,care in unele cazuri nu genereaza decat simple documente legale si foarte multe pierderi financiare nerecuperabile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita asociatie de proprietari coolgirl2014 coolgirl2014 Buna ziua, Problema sta in felul urmator,locuiesc de 1 an de zile intr-un bloc care datorita neglijentei administratorului si a propietarilor a ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)
Rau platnici cote intretinere bloc Ioan-Dorin Ioan-Dorin In asociatia noastra de proprietari avem 5 rau platnici a cotelor lunare de intretinere, astfel incat au acumulat, pana la aceasta data, cca 16000 lei.Cu toate ... (vezi toată discuția)