avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângerea civilă
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângerea civilă

În cât timp de la aflarea săvârșirii faptei se poate intenta o acțiune civila?De exemplu reclamantul poate face acum o plângere pentru un mail privat în care susține ca a fost insultat sau calomniat in iunie 2017 invocând faptul ca a citit mesajul doar acum după un an și jumătate?Poate fi pertinenta o asemenea scuza și anume necitirea unui mail pe care l-a primit? Mie personal mi se pare ca plângerea nu ar mai fi în termen iar scuza cu necitirea mesajului cu pricina nu prea sta în picioare.

Cel mai recent răspuns: Diana P. , utilizator 15:16, 3 Ianuarie 2019
In speta, este vorba de o raspundere civila delictuala.
Termenul de prescriptie este in acest caz de 3 ani.

Data de la care incepe sa curga termenul depresciptie in acesta situatie, este momentul cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atat paguba, cat si pe cel care raspunde de ea.

Daca reclamantul invoca faptul ca nu a cunoscut cotinutul emailului decat recent, trebuie sa faca dovada in acest sens.

Oricum, daca emailul a fost trimis in anul 2017, termnul de prescriptie nu este implinit.
Înțeleg... Poate fi vorba însă despre calomnie dacă respectiva afirmație s-a făcut în spațiul privat(adresa personala de mail)? Calomnia reprezinta "afirmarea sau Imputarea în Public......." Eventual insulta dacă s-au folosit cuvinte urâte? Totul s-a petrecut în privat și nu în public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie - am fost insultata, cum pot cere despagubiri materiale pentru acest fapt silva_carmen27 silva_carmen27 In urma cu o saptamana am primit un mesaj cu continut defaimator, pe adresa de email. De atunci nu ma simt bine, chiar am apelat la ajutor medical. Cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Poate fi acuzat de calomnie? pauleo pauleo buna ziua, fostul concubin de care sunt despartita si cu care am 2 copii incredintati mie prin hotarare judecatoreasca imi trimite in permanenta mail-uri in ... (vezi toată discuția)
Prescriptie luminel luminel care este termenul de prescriptie in actiunile ce privesc raspunderea civila delictuala, si de cand incepe sa curga? va multumesc! (vezi toată discuția)