avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Numar minim membri Consiliu Director asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Numar minim membri Consiliu Director asociatie

Care este numarul minim de membrii ai CD-ului unei asociatii?

Practica este de 3. Ordonanta 26/2000 pt asociatii nu impune nici o conditie (numar par/ numar impar). Daca as numi 2, desi legea nu interzice, nu s-ar putea lua deciziile decat cu majoritate absoluta. Daca as numi unul singur nu ar mai fi Consiliu (care presupune mai multe persoane).

Intrebarea vine pe fondul unei situatii intalnite la Jud. Sector 1, care a respins acordarea personalitatii juridice unei asociatii cu 3 membrii (care compun si CD-ul), pe motiv ca sunt incalcate disp. art. alin. 2 lit. g din OG 26/2000, deoarece nu este indicata componenta nominala a celor dintai organe de control ale asociatiei, cu referire la art. 27 alin. 3 care confere membrilor care nu sunt membrii in CD dreptul de control asupra asociatiei. Practic, imi cere sa fie in asociatie membrii care nu sunt in CD ca sa poata exercita aceasta functie de control (sau sa numesc un cenzor desi nu sunt obligat). O aberatie, am facut apel (astept solutionarea). Am vazut ca la Iasi este o practica ca Parchetul sa faca apel pe motivul acesta si la ei tine.

Pe fondul acestei situatii, A intalnit sau a facut cineva asociatii cu mai putin de 3 membrii in Consiliu Director ? Este o solutie sa reduc numarul membrilor din CD ca sa o multumesc pe dna. judecator ?
Cel mai recent răspuns: AlinnaP , utilizator 15:10, 4 Decembrie 2020
Da, tocmai pentru a se putea lua decizii, trebuie minim trei sau oricare numar impar mai mare de trei. Dar va recomand sa ramaneti la trei persoane caci este mai comod in organizarea si desfasurarea activitatilor ong, mai ales daca numarul total de membri ai ong nu depaseste 15 persoane, numar peste care se impune prezenta si a unui cenzor.
Sa vad ce opinie o sa exprime Tribunalul Bucuresti. In orice caz o sa revin cu solutia, dupa ce se judeca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta categoric ati gresit si trebuia sa fi pus aici intrebari pana va lamureati inainte de a fi depus actele. Primul preşedinte si ceilalti membrii ai structurii de conducere (nominal si cu datele din buletin si caziere) sunt numiti prin actul constitutiv al Asociatiei nu in statut.
Ceea ce mi se pare suspect este cum de nu v-a atras atentia avocatul la care ati mers mai intai cu actele pentru atestare.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator
Pai asta este problema, actele sunt corecte, 3 membrii fondatori numiti si in CD, prin Actul Constitutiv. Conditia impusa de judecator este nominalizarea unei a 4-a persoane care sa exercite functia de control, iar in acest sens invoca art. 27 alin. 3 si art. 6 alin. 2 lit. g.

In motivarea apelului am facut trimitere la art. 20 care stabileste care sunt organele asociatiei (Adunarea generala - de conducere, Consiliul Director - de administrare, Cezorul sau Comisia de cenzori - de control). Ori, in conditiile in care asociatia are 3 membrii, nu era necesar nominalizarea organului de control pentru ca nu exista obligatia numirii lui.

Ca sa evit angajarea unui cenzor sau adaugarea unei alte persoane, ma gandeam sa scad numarul membrilor CD, dar si eu sunt de parare ca nu se poate. De aceea am adresat intrebarea, sa vad daca s-a mai intalnit asa ceva. Pana la urma, OG-ul nu imi impune un numar minim si lasa la latitudinea fondatorilor cum sa-si desfasoare activitatea CD-ul.



In opinia mea este o interpretare aberanta si abuziva a OG 26 / 2000. Stiu multe zeci de asociatii infiintate si functionand cu 3 membri, toti trei fiind si in CD si formand ei si AG. Daca legiuitorul nu voia sa permita asa ceva, punea numarul minim necesar mai mare, de exemplu 7 membri, cum e in Germania... Si daca ar fi 7 sau 9 membri, si ar fi toti si in COnsiliul DIrector, ar fi partasi la toate deciziile majore respectiv ar avea drept de control ierarhic asupra presedintelui sau cine exercita functie executiva respectiv salariati sau voluntari, si deci nu ar exista ratiune pentru a exista distinct cenzor. Cenzorul este "ochii si urechile" AG pentru a verifica ca fac membrii CD si a informa membrii asociatiei care nu fac parte din CD, ca sa nu faca fiecare simplu membru pe rand pe cenzorul, ca ar ocupa prea mult timpul membrilor CD. NU e cazul cand sunt putini membri, de aceea legea cere cenzor doar la peste 15 membri si cand sunt mai putini lasa fiecare membru ce nu face parte din CD sa faca pe cenzorul. Daca toti sunt membri CD evident ca nu ar fi pentru cine sa controleze, ca orice membru e parte a fiecarei decizii importante sau ia la cunostnta de ea si ii controleaza aplicarea ca membru CD care ca organ ierarhic superior controleaza ierarhic ce au facut unii membri ai sai sau salariatii sau voluntarii sau organe subordonate ex. presedinte....

Alte discuții în legătură

Obligativitate cenzor fundatie ecbrom ecbrom O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor? In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este ... (vezi toată discuția)
Este posibila infiintarea unui ong (asociatie non-profit) cu 3 membri? alexberi alexberi Este posibila Infiintarea unui ONG (asociatie non-profit) cu doar 3 membri? In OUG 26/2000 se specifica ca numarul minim de membri este 3, insa apare ... (vezi toată discuția)
Verificarea presedintelui asociatiei Morisca Morisca Verificarea activitatii presedintelui unei asociatii corale se face doar de catre membrii fondatori sau se sesizeaza Curtea de Conturi cu privire la activitati ... (vezi toată discuția)