avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Numar minim membri Consiliu Director asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Numar minim membri Consiliu Director asociatie

Care este numarul minim de membrii ai CD-ului unei asociatii?

Practica este de 3. Ordonanta 26/2000 pt asociatii nu impune nici o conditie (numar par/ numar impar). Daca as numi 2, desi legea nu interzice, nu s-ar putea lua deciziile decat cu majoritate absoluta. Daca as numi unul singur nu ar mai fi Consiliu (care presupune mai multe persoane).

Intrebarea vine pe fondul unei situatii intalnite la Jud. Sector 1, care a respins acordarea personalitatii juridice unei asociatii cu 3 membrii (care compun si CD-ul), pe motiv ca sunt incalcate disp. art. alin. 2 lit. g din OG 26/2000, deoarece nu este indicata componenta nominala a celor dintai organe de control ale asociatiei, cu referire la art. 27 alin. 3 care confere membrilor care nu sunt membrii in CD dreptul de control asupra asociatiei. Practic, imi cere sa fie in asociatie membrii care nu sunt in CD ca sa poata exercita aceasta functie de control (sau sa numesc un cenzor desi nu sunt obligat). O aberatie, am facut apel (astept solutionarea). Am vazut ca la Iasi este o practica ca Parchetul sa faca apel pe motivul acesta si la ei tine.

Pe fondul acestei situatii, A intalnit sau a facut cineva asociatii cu mai putin de 3 membrii in Consiliu Director ? Este o solutie sa reduc numarul membrilor din CD ca sa o multumesc pe dna. judecator ?
Cel mai recent răspuns: AlinnaP , utilizator 15:10, 4 Decembrie 2020
Perfect!! multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate cenzor fundatie ecbrom ecbrom O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor? In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este ... (vezi toată discuția)
Este posibila infiintarea unui ong (asociatie non-profit) cu 3 membri? alexberi alexberi Este posibila Infiintarea unui ONG (asociatie non-profit) cu doar 3 membri? In OUG 26/2000 se specifica ca numarul minim de membri este 3, insa apare ... (vezi toată discuția)
Verificarea presedintelui asociatiei Morisca Morisca Verificarea activitatii presedintelui unei asociatii corale se face doar de catre membrii fondatori sau se sesizeaza Curtea de Conturi cu privire la activitati ... (vezi toată discuția)