avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general microintreprinderi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

microintreprinderi

Daca in codul fiscal nu mai este trecuta cota de impunere si pentru 2010.....sa intelegem ca din anul 2010 nu vor mai exista microintreprinderile ?
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 12:07, 24 Noiembrie 2009
Am facut referire la OUG 109/2009 deoarece este ultima modificare la Codul Fiscal.Aceasta nu face nici o referire la impozitul pe micro.Coroborat cu art.107 din CF rezulta ca pentru 2010 nu avem cota pentru micro...Articolul a fost pentru a demonstra ca nici guvernantii nu pot da un raspuns foarte clar
Si va mai pun la dispozitie un citat dintr-un art. aparut in Evenimentul din 30.10.2009
Consultanţii au păreri împărţite

Părerile între consultanţilor fiscali sînt împărţite cu privire la posibilitatea de menţinere sau modificare a tipului de impozit. "În Codul fiscal, aşa cum este în vigoare la acest moment, avem loc de intepretare. La titlul despre microîntreprinderi se specifică nivelul cotelor de impozitare: 2007 - 2 la sută, 2008 - 2,5 la sută, 2009 - 3 la sută. De aici totul rămîne suspendat. S‑ar putea înţelege că din 2010 sistemul de microîntreprinderi nu mai există. Totuşi, opinia oficialilor din Ministerul Finanţelor cu care am stat de vorba este ca sistemul rămîne valabil şi în 2010 cu aceeaşi cotă de impozit 3 la sută", precizează Gabriel ªincu, expert fiscal.

Alţi specialiştii în fiscalitate spun că absenţa din Cod a anului 2010 înseamnă dispariţia impozitului de 3 la sută pe venit. "Faptul că nu mai este prevăzută o cotă de impozitare după 2009 face ca întreg regimul aplicat microîntreprinderilor, care era unul opţional, să nu mai fie aplicabil", explică Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţă fiscală Biriş Goran. Cu alte cuvinte, interpretarea este că, de la anul, microîntreprinderile sînt obligate la plata impozitului pe profit.

Ministerul pregăteşte schimbări

Dragoş Doroş, directorul Direcţiei de legislaţie impozite directe din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a declarat că, în cazul în care nu se prevede cota de impozitare, microîntreprinderilor li se vor aplica cota unică, adică vor fi impozitate cu 16 la sută. "În cazul acesta se va aplica cota unică, dacă o microîntreprindere are profit sau impozitul minim. Dar nu ar trebui să vă faceţi prea multe griji, pentru că mai sînt 2 luni pînă la 1 ianuarie 2010, în care se mai pot schimba multe", a declarat Dragoş Doroş. Totodată, şi preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a menţionat că o măsură prioritară pentru economia românească în acest moment ar fi ca IMM să fie impozitate şi în 2010 cu 3 la sută.

Alte surse din cadrul Ministerului de Finanţe spun că se studiază posibilitatea menţinerii impozitului pe venit, deşi există şi interpretări potrivit cărora acest tip de impozitare nu mai este permis de Comisia Europeană. "Se lucrează la o propunere de modificare a Codului Fiscal, astfel încît să putem menţine şi la anul impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor. Procentul va fi tot de 3 la sută", spun sursele, precizînd că propunerea este în curs de analiză în minister.

Sper sa fie mai clar de data aceasta...Clar ca nu se stie inca!
Multumim Lustex pentru precizari. =D>

Poate MF reuseste sa se hotarasca in vreun fel pana la 25 aprilie 2010. :yawn:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul 3% pt imm in 2010? viopopa1 viopopa1 Doresc sa stiu daca a fost prelungita legea privind plata impozitului pe venit (3%) si in anul 2010? Nu am gasit nicaieri oug prin care ramine in vigoare ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit in 2010 pt.soc.care au fost micro cu impozit cu 3% camicami camicami Avand in vedere ca din 2010 se schimba modul modul de stabilire a impozitului pe profit trimestrial ptr.societatile platitoare de impozit 16% in anul 2009,va ... (vezi toată discuția)
Consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi Magda Staicu Magda Staicu Stimati colegi, va propun sa discutam care credeti ca vor fi consecintele desfiintarii impozitului de 3% pe venit. Credeti ca se vor inregistra venituri ... (vezi toată discuția)