avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copiii mostenesc automat locuinta parintilor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copiii mostenesc automat locuinta parintilor?

Buna ziua,

Daca un parinte vaduv detine o locuinta, are 2 copii si moare, copiii mostenesc in mod egal locuinta? Sau trebuie facut act de succesiune sau ceva de genul asta, inainte sa moara?
Are vreo relevanta domiciliul trecut in buletinul copiilor pentru mostenirea automata?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:15, 10 Ianuarie 2019
Nu exista moștenire automată. Nu sunt păcanele.
La decesul părintelui, se dezbate succesiunea, iar daca ambii copii au pretentii, raman moștenitori in cote egale de 1/2.
Dacă unul nu e interesat de nici un bun din masa succesorala si da declarație de renunțare la moștenire, ca efect al renunțării sale, devine unic moștenitor celalalt copil.
Descendentii mostenitori pot locui acolo si daca au in CI alta adresa.
Restul chestiunilor sunt detalii care probabil ca trebuie discutate cu un avocat daca exista alta probleme.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru raspuns.
1/2 este ok. Sa inteleg ca nu exista riscul ca, in lipsa unui act in prealabil, copiii sa ramana fara acea locuinta sau o parte din ea?!
Dezbaterea unde se face, se merge la notar?

EDIT: Alte probleme... nu stiu ce ar putea fi.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2019
shoboricozaur, utilizator
Domnule shoboricozaur. Situatia este simpla . In cazul in care doriti ca copii sa fie proprietari in acte aveti 2 optiuni. 1 Inaite de moarte proprietarului sa faceti un acte de vanzare cumparare intre copii si proprietar la notariat.(cU CONTITIA CA PROPRIETARUL SA AIVE DISCERNAMANT)sau dupa deces sa faca succesiune la notaria in care fiecare copil va primi 1/2(jumatate din locuita)
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu mentiunea ca, la punctul 1, in afara de faptul ca parintele trebuie sa "aive" discermanant, trebuie achitat si pretul.
Altfel, e donatie deghizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate mama sa vanda o casa daca tatal este decedat? valentina popa valentina popa Va rog frumos sa-imi raspundeti la aceasta dilema.Mama mea are 78 ani,tatal a decedat in ianuarie 2010,eu traiesc in Spania si doresc sa o aduc pe mama aici ... (vezi toată discuția)
Buna seara. am cateva chestiuni in materie de succesiune la care ... cristina_huszarr cristina_huszarr Buna seara. Am cateva chestiuni in materie de succesiune la care as dori lamuriri: 1. Care este termenul pt. deschiderea procedurii succesorale la notar ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)